Moja biblioteka zdjęć na iPhonie zrobiła się naprawdę przepełniona i wiem, że mam wiele podobnych zdjęć zajmujących miejsce. Nie chcę przewijać tysięcy zdjęć jedno po drugim, aby je porównywać. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najszybszego sposobu na zlokalizowanie podobnych zdjęć na iPhonie, abym mógł usunąć duplikaty i uporządkować pamięć.
natknąłem się na to też na iPhonie. Wbudowana wyszukiwarka duplikatów wychwytuje tylko niemal idealne kopie. Ten sam plik, to samo ujęcie albo coś wystarczająco podobnego. Nie radzi sobie dobrze z podobnymi zdjęciami, takimi jak pięć zdjęć tego samego psa, serie zdjęć, minimalne zmiany kąta albo edytowana wersja oryginału.
Jeśli chcesz szybko pogrupować podobne zdjęcia, miałem więcej szczęścia z osobną aplikacją. Tą, z której nadal korzystałem, był Clever Cleaner. Pomijam większość aplikacji do czyszczenia, bo wiele z nich to farmy reklam albo blokują przydatne funkcje za paywallem. Ta wydała mi się inna, kiedy ją testowałem. Była darmowa, działała bezpośrednio na telefonie, a grupowanie było przyzwoite. W większości zestawów wybierała Najlepsze Ujęcie na tyle dobrze, że przed usunięciem nadmiarowych zdjęć sprawdzałem tylko te, na których mi zależało.
Jak to zrobiłem
- Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
- Daj jej dostęp do biblioteki zdjęć.
- Przejdź do sekcji Podobne i poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
- Sprawdź samodzielnie każdą grupę zdjęć albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja zajęła się sortowaniem.
- Aplikacja oznacza jedno zdjęcie jako Najlepsze Ujęcie. Jeśli się z tym nie zgadzasz, zmień je.
- Przenieś nadmiarowe zdjęcia do kosza, a potem otwórz Apple Photos i wyczyść album Ostatnio usunięte, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
Skończyło się na tym, że korzystałem też z innych sekcji, głównie dlatego, że oszczędzały czas.
- Duplikaty, dla dokładnych kopii.
- Heavies, dla dużych filmów zajmujących miejsce.
- Kompresja wideo, do zmniejszania dużych klipów bez wyraźnej utraty jakości.
- Live, do zamieniania Live Photos na nieruchome obrazy.
- Zrzuty ekranu, do czyszczenia starych niepotrzebnych przechwytów.
- Tryb Swipe, jeśli chcesz przeglądać rzeczy ręcznie i przesuwać w lewo lub w prawo.
Jedna rzecz, która mi się podobała, to że nie wysyłała mojej biblioteki na jakiś serwer do analizy. Wszystko zostawało na iPhonie. Zależy mi na takich rzeczach bardziej niż kiedyś.
Jeśli nie chcesz kolejnej aplikacji, iOS nadal daje ci kilka wolniejszych sposobów na zawężenie wyników.
Szukaj według zawartości
- Otwórz Zdjęcia, a potem Szukaj.
- Wpisz coś takiego jak pies, plaża, koncert, Nowy Jork albo imię osoby.
- Zdjęcia z tym samym tematem zwykle pojawiają się blisko siebie, więc łatwiej zauważyć powtórki i niemal powtórki.
Sprawdzaj według daty lub wydarzenia
- Otwórz swoją bibliotekę.
- Przeglądaj po jednym dniu, jednym wyjeździe albo jednym wydarzeniu naraz.
- To pomaga, jeśli zwykle robisz wiele zdjęć jedno po drugim.
Przejrzyj serie zdjęć
- Otwórz Zdjęcia, potem Typy multimediów, a następnie Serie.
- Wybierz klatkę, którą chcesz zachować.
- Usuń resztę.
Używaj albumów i kolekcji
- Otwórz obszary takie jak Osoby i zwierzęta, Wyjazdy, Typy multimediów albo Wspomnienia.
- Te grupowania ułatwiają przeglądanie powiązanych obrazów zamiast przekopywania całej biblioteki.
Więc tak, wbudowane narzędzia pomagają w pewnych sytuacjach. Nadal uważałem je za powolne do tego zadania. Jeśli twoim celem jest znalezienie podobnych zdjęć bez marnowania pół godziny na przewijanie, dedykowana aplikacja zrobi to szybciej.
Pomiń mozolne przeglądanie zdjęć jedno po drugim. Użyj grupowania.
Zgadzam się z częścią tego, co powiedział @mikeappsreviewer. Wbudowany album Duplikaty na iPhonie jest zbyt ograniczony do tego zadania. Znajduje dokładne lub prawie dokładne dopasowania. Pomija zestawy typu 12 zdjęć z tej samej sekundy, jedną edytowaną kopię albo minimalne zmiany kadru.
Moje szybsze podejście jest takie.
Użyj Clever Cleaner do pierwszego etapu. Grupuje podobne zdjęcia, a nie tylko zduplikowane pliki. To ma znaczenie, jeśli w bibliotece masz serie zdjęć, zdjęcia zwierzaków, jedzenia, z koncertów i zwykły bałagan z rolki aparatu. Przejrzyj pogrupowane zestawy, zostaw najlepsze ujęcie, usuń resztę. To oszczędza mnóstwo czasu, jeśli masz kilka tysięcy zdjęć. Przy bibliotece liczącej 10 000 elementów nawet skrócenie czasu przeglądu z 2 sekund na zdjęcie do przeglądu grupowego robi ogromną różnicę.
W jednym małym punkcie nie zgadzam się z @mikeappsreviewer, nie ufałbym zbyt szybko automatycznemu czyszczeniu w przypadku zdjęć rodzinnych lub z podróży. Wybory Best Shot są przyzwoite, ale i tak najpierw sprawdzam ważne albumy. W przypadku losowych zrzutów ekranu i powtórek jasne, można działać bardziej agresywnie.
Zrób też to w aplikacji Zdjęcia przed albo po czyszczeniu.
- Przejrzyj serie zdjęć.
- Sortuj według Miesięcy lub Dni, nie Wszystkie zdjęcia.
- Sprawdź Typy multimediów, takie jak Zrzuty ekranu, Selfie, Live Photos i Wideo.
- Użyj haseł wyszukiwania takich jak pies, plaża, paragon, menu, samochód. Podobne ujęcia grupują się razem.
A jeśli chcesz porządny przewodnik, ten wątek jest pomocny: jak szybko usunąć duplikaty i podobne zdjęcia z iPhonea.
Ostatnia część, o której ludzie zapominają. Po usunięciu opróżnij folder Ostatnio usunięte, bo w przeciwnym razie ilość wolnego miejsca nie zmieni się od razu.
Szczerze mówiąc, nie polegałbym w tej kwestii wyłącznie na Apple Photos. @mikeappsreviewer i @jeff mają rację, że wbudowane narzędzie do wykrywania duplikatów działa zbyt dosłownie, ale uważam też, że ludzie przeceniają to, jak dużo każda aplikacja powinna usuwać automatycznie. Podobne nie zawsze znaczy zbędne. Ta część ma znaczenie.
U mnie lepiej zadziałała zmiana procesu przeglądania, a nie tylko samej aplikacji.
- Pierwszy etap: użyj Clever Cleaner, aby szybko wyświetlić grupy podobnych zdjęć.
- Drugi etap: przeglądaj najpierw tylko największe grupy, bo to tam najłatwiej odzyskać miejsce.
- Trzeci etap: zostaw sentymentalne rzeczy na koniec, bo inaczej będziesz rozmyślać nad każdym zdjęciem przez godzinę lol.
Kilka dodatkowych trików, które były szybsze niż przekopywanie całej biblioteki:
-
Używaj filtrów w Photos
W widoku biblioteki odfiltruj ulubione albo wybierz konkretne typy multimediów. To porządkuje bałagan dużo szybciej, niż ludziom się wydaje. -
Przeglądaj wyjazd po wyjeździe
Podobne ujęcia zwykle pochodzą z tego samego dnia, miejsca i dotyczą tego samego tematu. Oglądanie jednego wydarzenia naraz jest o wiele mniej chaotyczne. -
Zacznij od rzeczy, które nie są warte zachowania
Zrzuty ekranu, memy, przypadkowe zdjęcia z kieszeni, paragony. Najpierw usuń to, a dopiero potem zajmij się prawdziwymi zdjęciami. -
Sprawdzaj wpływ na pamięć, a nie tylko liczbę zdjęć
Dziesięć dużych Live Photos albo filmów może mieć większe znaczenie niż 500 zwykłych obrazów.
Jeśli chcesz mieć solidny przegląd narzędzi, ustawień i tego, co faktycznie pomaga, ten przegląd najlepszych aplikacji do czyszczenia i poradnik porządkowania zdjęć na iPhonie jest całkiem łatwy do śledzenia.
Więc tak, jeśli celem jest znalezienie podobnych zdjęć na iPhonie bez sprawdzania ich jedno po drugim, najszybsza realistyczna odpowiedź brzmi: pozwól Clever Cleaner je pogrupować, a potem przeglądaj grupy zamiast pojedynczych plików. To o wiele mniej bolesne i prowadzi do znacznie mniejszej liczby błędnych usunięć.
Jestem trochę mniej przekonany do robienia wszystkiego w Zdjęciach niż @jeff, @codecrafter i @mikeappsreviewer. Narzędzia Apple są w porządku do dokładnych duplikatów, ale przy „tej samej chwili, sześciu nieco różnych ujęciach” nadal są dość nieporęczne.
To, co naprawdę to przyspiesza, to grupowanie decyzji.
Sztuczka, która pomaga bez wpatrywania się w każde zdjęcie jedno po drugim:
- otwórz album lub zakres dat
- pomniejsz widok siatki
- szukaj powtarzających się miniaturek z tej samej sceny
- wchodź tylko w te grupy
Brzmi to banalnie, ale bardzo skraca czas przeglądania, bo przestajesz traktować całą bibliotekę jak jeden wielki strumień.
Jeśli chcesz automatyzacji, Clever Cleaner jest lepszym skrótem, ponieważ grupuje podobne zdjęcia, a nie tylko dosłowne duplikaty.
Zalety:
- znajduje podobne ujęcia
- szybszy niż ręczne przeglądanie
- dobry do serii zdjęć, zrzutów ekranu, powtarzających się kątów
- prostszy niż przekopywanie się przez kategorie w Zdjęciach
Wady:
- typowania najlepszego ujęcia nie zawsze są trafne
- nadal musisz samodzielnie przejrzeć ważne wspomnienia
- każda aplikacja do czyszczenia może wydawać się ryzykowna, jeśli usuwasz zbyt szybko
Moja opinia: używaj Clever Cleaner tylko jako warstwy sortowania, a nie jako ostatecznego decydenta. Tu trochę różnię się od bardziej nastawionych na czyszczenie porad powyżej. Najpierw grupowanie, potem ocena. Dzięki temu znacznie szybciej uporasz się z bałaganem w bibliotece bez przypadkowych usunięć.