Mój komputer z systemem Windows 10 nagle przestał wyświetlać jedną z moich partycji po ponownym uruchomieniu, a były na niej ważne pliki potrzebne mi do pracy. Zarządzanie dyskami pokazuje teraz to miejsce inaczej i boję się pogorszyć sytuację, próbując przypadkowych sposobów naprawy. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najbezpieczniejszego sposobu odzyskania utraconej partycji i przywrócenia moich danych.
Też kiedyś to zepsułem i pierwsza rzecz, jakiej się nauczyłem, była prosta. Usunięcie partycji zwykle nie kasuje od razu plików. Windows często najpierw usuwa wpis partycji, podczas gdy twoje dane nadal leżą na dysku nietknięte.
To, co teraz ma znaczenie, jest proste. Przestań zapisywać cokolwiek na tym dysku.
Nie twórz nowej partycji.
Nie formatuj pustego miejsca.
Nie kopiuj na niego plików.
Każdy z tych kroków może nadpisać stare dane, a kiedy już do tego dojdzie, odzyskiwanie bardzo szybko robi się dużo trudniejsze.
Otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, co pokazuje Windows.
Jeśli partycja nadal się pojawia i tylko straciła literę dysku, dodanie tej litery może naprawić cały problem.
Jeśli miejsce jest oznaczone jako Nieprzydzielone, pominąłbym eksperymenty i od razu przeszedł do odzyskiwania plików. Gdy sam się z tym zmagałem, korzystałem z Disk Drill. Znalazł usunięte partycje, a w moim przypadku zachował nazwy folderów i plików w większości bez zmian, co oszczędziło mi mnóstwo późniejszego sortowania.
Kroki odzyskiwania, które wykonałem
- Zainstaluj Disk Drill na innym dysku. Nie na uszkodzonym.
- Otwórz program i wybierz fizyczny dysk, na którym znajdowała się usunięta partycja.
- Kliknij Szukaj utraconych danych.
- Jeśli program zapyta o metodę odzyskiwania na dysku zewnętrznym, w większości przypadków wybierz Universal Scan.
- Jeśli źródłem była karta z aparatu lub nagrania z drona, użyj zamiast tego Advanced Camera Recovery.
- Poczekaj na zakończenie skanowania. Jeśli usunięta partycja się pojawi, otwórz ją i przejrzyj zawartość.
- Podejrzyj pliki przed ich przywróceniem.
- Zaznacz to, czego potrzebujesz, i kliknij Recover.
- Zapisz wszystko na innym dysku.
Ta ostatnia część ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Zapisywanie odzyskanych plików z powrotem na tym samym dysku podczas odzyskiwania to dobry sposób, żeby zepsuć własną próbę ratunku. Sam omal tego kiedyś nie zrobiłem.
Gdy twoje pliki będą już bezpieczne, masz dwie drogi. Albo przywracasz stary układ partycji za pomocą TestDisk, albo tworzysz nową partycję w Zarządzaniu dyskami i przenosisz odzyskane pliki z powrotem. Jeśli twoim celem jest tylko odzyskanie danych i pójście dalej, druga opcja zwykle jest mniej irytująca.
Robiłem to w Windows 11. Windows 10 wygląda trochę inaczej, ale cały proces jest praktycznie taki sam.
Przywróć oryginalną partycję za pomocą TestDisk
Jeśli chcesz odzyskać samą partycję, a nie tylko pliki, TestDisk to darmowe narzędzie, do którego ludzie wracają nie bez powodu.
- Pobierz TestDisk, rozpakuj go i uruchom testdisk_win.
- Wybierz Create, aby program zapisał log.
- Wybierz fizyczny dysk z usuniętą partycją.
- Zaakceptuj wykryty typ tablicy partycji.
- Wybierz Analyse, a następnie uruchom Quick Search.
- Jeśli nie znajdzie nic użytecznego, uruchom Deeper Search.
- Gdy brakująca partycja się pojawi, zaznacz ją i wybierz Write.
- Potwierdź zmianę i uruchom ponownie komputer.
Jeśli tablica partycji nie została zbyt mocno uszkodzona, partycja powinna znowu pojawić się po restarcie.
Albo pomiń to i utwórz nową partycję
Jeśli pliki zostały już odzyskane i chcesz tylko znowu korzystać z dysku, to jest szybsza droga.
- Naciśnij Win + X i otwórz Zarządzanie dyskami.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy nieprzydzielone miejsce i wybierz Nowy wolumin prosty.
- Przejdź przez kreator. Ustaw rozmiar, jeśli trzeba, przypisz literę dysku i wybierz NTFS albo inny system plików, jeśli twoja konfiguracja tego wymaga.
- Zostaw włączoną opcję Wykonaj szybkie formatowanie, a potem zakończ.
Gdy nowa partycja będzie gotowa, skopiuj odzyskane pliki z powrotem.
Najpierw nie dotykaj dysku bardziej, niż to konieczne. @mikeappsreviewer ma rację w tej części. Dodałbym jeszcze jedną rzecz przed narzędziami do odzyskiwania. Sprawdź Zarządzanie dyskami i DiskPart, aby zobaczyć, czy partycja jest ukryta, offline albo czy brakuje jej tylko litery.
Zrób tak:
- Otwórz Wiersz polecenia jako administrator.
- Wpisz diskpart
- Wpisz list disk
- Wpisz select disk X
- Wpisz list volume
Jeśli wolumin się tam pokazuje, przypisz mu literę:
select volume X
assign letter=E
Jeśli partycja jest widoczna jako RAW, na razie pomiń CHKDSK. Nie zgadzam się z osobami, które najpierw uruchamiają naprawę. W uszkodzonym systemie plików naprawa zapisuje zmiany. To zły pomysł, jeśli pliki robocze są ważne.
Jeśli miejsce jest nieprzydzielone, najpierw wykonaj obraz sektor po sektorze dysku, jeśli masz inny dysk o wystarczającej pojemności. Użyj HDD Raw Copy Tool lub podobnego narzędzia. Pracuj na kopii, nie na oryginale. To bezpieczniejsze.
Do odzyskiwania plików Disk Drill to solidny wybór w Windows 10, ponieważ zwykle lepiej odbudowuje drzewa plików niż wiele tanich, kiepskich narzędzi. Jeśli chcesz szybkie wizualne wyjaśnienie, ten wideo-przewodnik odzyskiwania danych w Windows dla utraconych plików i partycji jest łatwy do śledzenia.
Jeszcze jedna kontrola. Zajrzyj do Podglądu zdarzeń, Dzienniki systemu Windows, System, w okolicach czasu restartu. Jeśli dysk przeszedł w tryb offline albo zgłaszał błędy wejścia/wyjścia, problemem może być sprzęt, a nie tylko uszkodzenie partycji. Jeśli SMART wygląda źle, najpierw zawsze kopiuj dane.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @vrijheidsvogel, ale nie przechodziłbym od razu do próby przepisania tablicy partycji, chyba że masz 100 procent pewności, że dysk jest sprawny. Zniknięcie po restarcie może oczywiście oznaczać uszkodzenie partycji, ale może też wynikać z zawodnego SSD/HDD, uszkodzonego kabla SATA albo chwilowego problemu z kontrolerem. Jeśli sprzęt działa niestabilnie, każde dodatkowe skanowanie to ryzyko.
Moja kolejność byłaby taka:
- Najpierw sprawdź SMART/stan dysku czymś prostym, na przykład CrystalDiskInfo.
- Jeśli stan wygląda podejrzanie, sklonuj dysk, zanim zrobisz cokolwiek bardziej zaawansowanego.
- Jeśli partycji tylko brakuje litery albo jest oznaczona jako ukryta, napraw to.
- Jeśli nie, najpierw odzyskaj pliki, potem martw się o przywracanie układu partycji.
Właśnie tutaj Disk Drill ma sens w Windows 10. Nie twierdzę, że to magia, ale dla większości osób jest to łatwiejsze niż grzebanie w narzędziach wiersza poleceń na pół śpiąc i pogarszanie sytuacji. Odzyskuj tylko na inny dysk. Serio, nie przywracaj danych na ten sam dysk. W ten sposób ludzie zamieniają problem możliwy do odzyskania w problem typu no i pięknie.
Jednej rzeczy unikałbym na początku: CHKDSK. Ludzie uwielbiają używać go przy każdym problemie z dyskiem, ale przy uszkodzonym systemie plików może naprawić strukturę katalogów tak, że nic z niej nie zostanie. Świetne dla spójności, fatalne dla zaginionych plików roboczych.
Poza tym, jeśli Zarządzanie dyskami pokazuje teraz to miejsce jako nieprzydzielone, nie twórz jeszcze nowego woluminu tylko po to, żeby zobaczyć, czy działa. Windows jest aż za chętny, żeby pomóc ci zniszczyć dowody.
Jeśli chcesz poczytać więcej, to całkiem dobrze opisuje porady dotyczące odzyskiwania utraconej partycji w Windows 10 i kroki ratowania plików.