Bir SD kart aniden dosyaları göstermeyi bıraktıktan sonra aile videolarını kurtarmaya çalışıyorum. Bu klipler doğum günleri ve tatillerden, ve onları gerçekten kaybetmek istemiyorum. En güvenli SD kart video kurtarma adımlarını ve durumu daha kötüleştirmeden gerçekten işe yarayan yazılımları veya yöntemleri anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Bir keresinde bir klibi kaybettim ve ilk aklıma gelen şey çoğu insanın düşündüğüyle aynıydı. Sonsuza kadar gitti mi?
Gördüğüm kadarıyla hayır. Silinen birçok video bir süre daha kartta kalıyor.
Genellikle önce kaldırılan şey dosya girdisi olur, ham video verisinin kendisi değil. Kart artık klibe işaret etmeyi bırakır, ama baytlar çoğu zaman üzerlerine yeni şeyler yazılana kadar yerinde kalır. Bu yüzden sonraki birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemlidir. Çekime devam ederseniz, şansınız hızla düşer.
1. Kartı kullanmayı bırakın
Videonun kayıp olduğunu fark ettiğiniz anda durun.
Daha fazla görüntü çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Kamera önerdi diye kartı biçimlendirmeyin. Kartı çıkarın ve bir kenara koyun.
İnsanların kısa bir klibi kaybedip on dakika daha kayıt yaptığını, sonra da kurtarmanın neden dosyanın yarısını ve bir yığın işe yaramaz veri geri getirdiğini merak ettiğini gördüm. Üzerine yazma kaynaklı hasar çok hızlı olur.
2. Yazılımın yeterli olup olmadığını belirleyin
Bazı durumlarda kendin yap kurtarma işe yarar. Bazılarında ise riske girmeye değmez.
Yazılımla kurtarma genellikle şu durumlarda mantıklıdır:
Dosyaları yanlışlıkla sildiyseniz.
Kart biçimlendirildiyse.
Kart RAW olarak görünüyorsa.
Kameradan veya bilgisayardan bir dosya sistemi hatası aldıysanız.
Kart hâlâ okunabilir göründüğü hâlde videolar kaybolduysa.
Şu durumlarda bir kurtarma hizmetine yönelirdim:
Kart bükülmüşse, çatlamışsa veya belirgin fiziksel hasar varsa.
Bilgisayarınız kartı hiç algılamıyorsa.
Okuma sırasında bağlantısı sürekli kesiliyorsa.
Cihaz donanım arızası bildiriyorsa.
Görüntüler sizin için deneme yanılma ile uğraşmak istemeyeceğiniz kadar önemliyse.
Kart fiziksel olarak hasarlıysa, tekrar tekrar tarama denemek iyi bir fikir değildir. Onu kurcalamaya devam etmezdim.
3. Önce kartın bir görüntüsünü oluşturun
Bu adım çoğu zaman atlanıyor ve bence bu bir hata.
Kurtarmadan önce, hafıza kartının tam bir disk görüntüsünü oluşturun. Böylece mevcut durumunun bayttan bayta bir kopyasına sahip olursunuz. İlk kurtarma denemeniz ters giderse, elinizde hâlâ korunmuş özgün kopya olur.
Bunu profesyonel olarak yapan kişiler, karta tekrar tekrar yüklenmek yerine çoğu zaman görüntü üzerinden çalışır. Bu riski azaltır. Ayrıca daha sonra farklı ayarlarla yeniden denemeniz için size alan tanır.
4. Videoyu Disk Drill ile kurtarın
Fotoğraflar genellikle daha kolaydır. Video ise daha karmaşıktır.
Birçok kamera, drone, araç kamerası ve aksiyon kamerası görüntüleri kartın farklı yerlerine parça parça kaydeder. Temel kurtarma araçları bazı bölümleri bulabilir ama bunları temiz, oynatılabilir bir dosya halinde yeniden birleştirmekte başarısız olabilir. Bir süre önce aksiyon kamerası görüntülerinde bununla karşılaştım. Tarama dosya adını buldu, boyut doğru görünüyordu ve dosya altı saniye oynayıp sonra dondu. Aşırı sinir bozucuydu.
Disk Drill adlı aracın video kurtarma işleri için anılmasının nedenlerinden biri Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Bu mod, desteklenen kameralar ve hafıza kartlarındaki parçalanmış görüntüler için geliştirildi. Videoyu tek bir düzenli blok gibi ele almak yerine, parçaları tarar ve orijinal yapıyı yeniden oluşturmaya çalışır. Bu özellikle GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri cihazlardan gelen dosyalarda önemlidir.
Süreç oldukça basittir:
Orijinal hafıza kartını bir kart okuyucu kullanarak takın.
Disk Drill'i açın.
Hafıza kartını seçin.
Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
Taramayı başlatın.
Analizin tamamlanmasını bekleyin.
Bulduklarını önizleyin.
Kurtarılan videoları farklı bir sürücüye kaydedin.
Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Kulağa bariz geliyor, biliyorum. İnsanlar yine de yapıyor.
5. Kurtarılan videoları işin bittiğini söylemeden önce test edin
Bir dosyanın sonuç listesinde görünmesi, iyi durumda olduğu anlamına gelmez.
Kurtarılan videolardan birkaçını açın. İçlerinde ileri geri sarın. Sadece ilk saniyeye değil, ortasına da bakın. Bazen bir klip doğru dosya adına ve boyuta sahip olur ama yine de bozulma, eksik kareler veya oynatma hataları içerebilir.
Biri oynatılmazsa, önce VLC Media Player'ı denemeye değer. Ne tür bir hasar oluştuğuna bağlı olarak ayrı bir video onarım aracı da yardımcı olabilir.
Kısa versiyonunu istiyorsanız, şu: Kartı kullanmayı bırakın, önce imajını alın, kurtarmayı başka bir sürücüye yapın, sonra dosyaları test edin. Kartta fiziksel hasar varsa, evde çözüm denemelerini atlar ve tek şanslık bir durum gibi ele alırdım.
Dosyalar “görünmemeye başladıysa” ve siz onları silmediyseniz, derin bir tarama yapmadan önce önce basit şeyleri kontrol ederdim.
Farklı bir kart okuyucu deneyin.
Farklı bir USB portu deneyin.
Farklı bir bilgisayar deneyin.
Windows’ta Disk Management veya Mac’te Disk Utility’yi kontrol edin. SD kart doğru kapasiteyi gösteriyorsa, bu iyiye işarettir. Biçimlendirmeyi isterse, yapmayın.
@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada aynı fikirdeyim: karta hiçbir şey yazmayı bırakın. Yine de doğrudan gelişmiş kurtarma moduna atlamaya tamamen katılmıyorum. Sorun bozulmuş bir dosya sistemi ise, normal bir salt okunur tarama klasör yapısını ve özgün adları genelde daha iyi geri getirir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Kartı başka bir okuyucuda test edin.
- Kart kararlı şekilde okunuyorsa tam bir imaj alın.
- Kartı değil, imajı tarayın.
- Standart bir derin taramayla başlayın.
- Videolar bozuk ya da parçalanmış olarak geri gelirse, o zaman Disk Drill’in kameraya odaklı kurtarma seçeneklerini kullanın.
Disk Drill, SD karttan video kurtarma için sağlam bir seçimdir, özellikle kameralardan ve telefonlardan gelen MP4 ve MOV klipler için. Recuva basit silmeler için iyidir, ama parçalanmış videolarda yetersiz kalır. PhotoRec çok şey bulur, ancak dosya adları ve klasörler genelde karmakarışık olur.
Kart bağlantıyı kesiyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya ısınıyorsa, durun. Bu laboratuvarlık bir durumdur.
Ayrıca, SD kartlar ve silinen dosyalar için araçları karşılaştırıyorsanız buna da göz atmaya değer:
silinen videoları ve fotoğrafları geri getirmek için en iyi SD kart kurtarma yazılımı
Bir şey daha. Kurtarmadan sonra her şeyi 2 sürücüye kopyalayın. Aile videoları, sadece bir kez kaybetmeyi göze alabileceğiniz şeylerdir.
@mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles’ın söylediklerine bir şey eklerdim: tam kurtarma moduna geçmeden önce dosyaların gerçekten gizli olup olmadığını kontrol edin. Dosya tablosu bozulmuş SD kartlar gördüm; videolar kamerada “kayboluyor”, ama bilgisayarda düzgün bir dosya tarayıcısıyla hâlâ görünüyorlar. Windows’ta gizli dosyaları açın. Mac’te Finder’da Command + Shift + . kullanın. Kulağa basit geliyor ama bazen görüntüleri kurtaran şey basit adımlar oluyor.
Ayrıca, insanlar önermeyi sevse de CHKDSK veya First Aid’i hemen çalıştırmazdım. Bazen yardımcı olur, bazen de kartı kurtarma açısından daha kötü bir duruma “düzeltir”. Aile videoları için önce korumayı, sonra onarmayı tercih ederim.
Benim görüşüm:
- Kart normal şekilde bağlanıyorsa, önce görünen her şeyi kopyalayın
- Videolar eksikse, imaj üzerinde salt okunur kurtarma kullanın
- Klipler bozuk şekilde geri gelirse, özellikle parçalar halinde kayıt yapan bir kameradan geldilerse Disk Drill deneyin
- Kart garip davranıyorsa, yavaşsa veya bağlantısı sürekli kopuyorsa, onunla uğraşmayı bırakın
Bir başka numara: kurtarılan dosyaları boyuta göre sıralayın. Çok küçük MP4’ler genelde çöptür. Daha büyük dosyaların işe yarama olasılığı genelde daha yüksektir.
Bozuk bir SD karttan kayıp aile videolarını kurtarma konusunda başka bir örnek isterseniz, o başlığı okumaya değer.
Ve evet, kurtardığınız dosyaları SD karta geri değil, bilgisayarınıza veya harici sürücünüze kaydedin. Kulağa bariz geliyor ama panik insanlara saçma şeyler yaptırabiliyor lol.
Yukarıda yeterince vurgulanmayan bir şey var, benim yapacağım şey şu olurdu: uzun sürecek bir taramaya güvenmeden önce kartın durumunu kontrol edin. Windows’ta CrystalDiskInfo SD kartlar için pek yardımcı olmaz, ancak H2testw veya F3 gibi araçlar sahte ya da arızalanmakta olan kartları ortaya çıkarabilir. Yine de önemli bir nokta var: bunu yalnızca bir klon üzerinde veya kurtarma denemelerinden sonra yapın, çünkü yazma testi kurtarılabilir verileri yok edebilir. Bu yüzden her tanılama aracına doğrudan atlayan kişilere biraz katılmıyorum.
Ayrıca, videolar kaybolduysa ama klasör yapısı hâlâ yarı normal görünüyorsa, kartı hex güvenli bir dosya yöneticisiyle ya da en azından farklı bir işletim sistemiyle gözden geçirmeyi deneyin. exFAT dizin bozulmasının, Windows’un listelemeyi reddettiği dosyaları Linux’ta gösterdiğini gördüm.
Disk Drill hakkındaki görüşüm:
Artılar
- SD kart taramalarında iyi
- Basit silinen dosya kurtarma araçlarına göre video formatlarında daha başarılı
- Önizleme kullanışlı
- Dosya sistemi hasarlı olduğunda iyi çalışabilir
Eksiler
- Kart elektriksel olarak arızalanıyorsa mucize yaratmaz
- Derin taramalar çok sayıda yeniden adlandırılmış dosya döndürebilir
- Tam kullanım için ücretli kurtarma gerekir
- Büyük video kurtarma işleri biraz zaman alabilir
Yani evet, “karta yazmayın” kısmında @chasseurdetoiles, @viaggiatoresolare ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Ayrıldığım nokta şu: kart hâlâ okunabiliyorsa, kurtarma çalıştırmadan önce DCIM’i veya kameraya özel klasörleri elle almak için tek bir dikkatli geçiş yapmayı tercih ederim. Bazen “eksik” videolar garip alt klasörlerde duruyordur ya da zaman damgaları bozulmuştur, aslında tamamen kaybolmuş değildir.
Elle kopyalama başarısız olursa, önce klon alın ve klonu Disk Drill ile tarayın. Klonlama bile erken aşamada okuma hataları veriyorsa, kart daha da kötüleşmeden durun. Genellikle kendin yap yaklaşımının akıllıca olmaktan çıktığı nokta budur.