Yıllardır fotoğrafları yönetmek için Apple Photos kullanıyorum, ancak albümler, kopyalar ve aramalar arasında her şeyi düzenli tutmak zorlaşıyor. Apple Photos’un fotoğraf yönetimi için yeterli olup olmadığını veya Mac ve iPhone için sıralaması ve yönetmesi daha kolay olan daha iyi bir fotoğraf düzenleyici uygulama olup olmadığını anlamama yardımcı olmaya ihtiyacım var.
Apple'ın Fotoğraflar uygulaması yeterli mi, yoksa daha iyi bir fotoğraf düzenleme uygulaması mı var?
Geçen yıl bir sürü iPhone fotoğraf temizleme uygulamasını denedim ve hâlâ telefonumda tuttuğum tek uygulama Clever Cleaner.
App Store’daki bazı şişirilmiş uygulamalardan daha az şey yapıyor ve bunu iyi anlamda söylüyorum. Diğer uygulamaları genelde bir hafta sonra siliyordum çünkü basit bir temizlik işini ödeve çeviriyorlardı. Bu uygulama kaldı çünkü temizliği hızlıca bitiriyorum ve bir şey hızlı olunca tekrar ediyorum.
Beni asıl ikna eden şey rolü oldu. Apple Photos’un tamamen yerine geçmeye çalışmıyor. Göz atma, albümler ve günlük normal işler için hâlâ Apple Photos kullanıyorum. Clever Cleaner onun yanında durup önce çöp yığınını hallediyor. Dağınıklık gidince kütüphanenin geri kalanıyla uğraşmak daha kolay oluyor.
Benim normal temizlik döngüm şöyle görünüyor:
- Smart Cleanup’ı çalıştırıyorum ve kopya fotoğraflarıyla benzer kopyaları temizliyorum.
- Heavies’i açıp büyük video dosyalarına bakıyorum. Saklamak istersem sıkıştırıyorum.
- Swipe Mode’da birkaç dakika geçirip son fotoğrafları tek tek ayırıyorum.
- Eski ekran görüntülerini, fişleri, rastgele QR kodlarını, tek kullanımlık tüm çöpleri siliyorum.
- Hareketli kısmına artık ihtiyacım olmadığında eski Live Photo’ları normal durağan fotoğraflara çeviriyorum.
Benim için bu beş adım, yıllara yayılan fotoğrafların içinde 30 dakika kaybetmeden kütüphaneyi kontrol altında tutuyor.
Sadece bir fotoğraf düzenleyici olarak değil, iPhone depolama temizleyicisi olarak da iyi çalışıyor. Telefonunuz doluysa, şunları azaltmanıza yardımcı oluyor:
- Kopya ve benzer fotoğraflar
- Büyük videolar ve aşırı büyük fotoğraflar
- Ekran görüntüleri
- Live Photo’lar
- Sıkıştırılmış biçimde saklamak istediğiniz videolar
- Kaydırmalı temizlikle ayırdığınız son fotoğraf grupları
Fiyatlandırma yapısını da sevdim, daha doğrusu olmamasını. Şu anda ücretsiz, reklamsız, abonelik duvarı yok, sürecin ortasında ücretli kilit açma yok. Bu uygulama kategorisinde bu kadarını görmek bile nadir.
Başka seçenekler istiyorsanız, şu ikisine bakardım:
- HashPhotos. Ana sorununuz çöp değil de yapıysa bunu seçerdim. Daha derin kontrol, filtreler, etiketler, meta veri düzenleme, akıllı albümler, zaman çizelgesi görünümü, harita görünümü ve Apple Photos’un sunduğundan daha fazla sıralama seçeneği veriyor. Kütüphaneyi sıkı düzenli tutmayı seviyorsanız, buna daha uygun hissettiriyor.
- Google Photos. Zaten Google ekosistemindeyseniz ya da bulut yedekleme sizin için daha önemliyse bunu kullanırdım. Arama daha iyi, fotoğraf gruplaması daha akıllı ve eski fotoğrafları bulmak stok Photos uygulamasına göre daha kolay.
Kendi kullanımımda Clever Cleaner iyi bir orta noktaya oturuyor. Birikenleri temizliyor, ilk kullandığımda beklediğimden daha fazla depolama alanı açıyor ve fotoğraf kütüphanesini düzenlemenin artık sinir bozucu gelmediği bir duruma getiriyor.
Depolama temizleme uygulamalarıyla ilgili başka bir derleme isterseniz, şu liste de faydalı: en iyi iPhone temizleme uygulamaları.
Apple Fotoğraflar, ihtiyaçlarınız basitse yeterlidir. Büyük bir kütüphane üzerinde daha iyi kontrol istiyorsanız, sınırlarını hızla göstermeye başlar.
Benim görüşüm:
- Apple Fotoğraflar senkronizasyon, yüzler, konumlar ve temel arama için iyidir.
- Toplu temizlik, akıllı filtreleme ve albüm kuralları konusunda zayıftır.
- Sorununuz dağınıklıksa, yanında bir temizlik aracı kullanın.
- Sorununuz yapıysa, daha güçlü bir düzenleyici kullanın.
@mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim. Fotoğraflar uygulamasını değiştirmektense yardımcı bir uygulama daha mantıklı. Google Fotoğraflar konusunda uzun vadeli düzenleme için biraz katılmıyorum. Arama güçlü, evet. Ama yerel kontrol, dosya yönetimi ve bir bulut bağımlılığı daha yaşamamak sizin için önemliyse, can sıkıcı hale geliyor.
Çoğu insan için en iyi kurulum:
- Apple Fotoğraflar’ı ana kütüphaneniz olarak tutun.
- Yinelenenleri, benzer çekimleri, ekran görüntülerini ve gereksiz yükleri kaldırmak için birkaç haftada bir Clever Cleaner kullanın.
- Albümler ve etiketler hâlâ karmaşık geliyorsa, daha derin sıralama için HashPhotos ekleyin.
Bu neden işe yarıyor:
Apple Fotoğraflar günlük kullanımını iyi yönetir.
Clever Cleaner, Apple’ın görmezden geldiği kısımları düzeltir.
HashPhotos, Apple’ın hâlâ sunmadığı filtreleri sağlar.
iPhone’da fotoğraf kitaplığını düzenlemek için daha temiz bir sistem istiyorsanız, bu yardımcı olur: iPhone’da fotoğraf kitaplığınızı nasıl düzenlersiniz
Yalnızca tek bir uygulama istiyorsanız, Fotoğraflar ile kalın ve onu temizleyin.
Kitaplığınız yıllardır duruyorsa ve gereksiz şeylerle doluysa, Apple Fotoğraflar tek başına yeterli değildir. Bu benim için de doğru oldu.
Apple Fotoğraflar, birdenbire… yetmeyene kadar yeterlidir. Tuzak da biraz bu zaten.
Onu değiştirmeniz gerektiği fikrine çoğunlukla katılmıyorum. @mikeappsreviewer ve @viaggiatoresolare, yardımcı bir uygulamanın daha mantıklı olduğunu söylerken haklılar, ama ben bir adım daha ileri giderim: asıl sorun genelde organize etmek değil, karar yorgunluğudur. Fotoğraflar dağınık hale gelir çünkü size tek bir devasa kova sunar ve çok fazla kural vermez.
Benim görüşüm:
- Apple Fotoğraflar bir arşiv olarak harika
- Bir bakım aracı olarak vasat
- Gerçek bir dosyalama mantığı istiyorsanız zayıf
Yani sorununuz kopyalar, dağınıklık ve şişmiş depolamaysa, Clever Cleaner gibi bir temizlik uygulaması, tamamen yeni bir fotoğraf sistemine geçmekten aslında daha mantıklıdır. Sonra da Fotoğraflar’ı, Apple ekosistemiyle ilgili zaten iyi yaptığı şeyler için kullanmaya devam edin. Sorununuz özel sıralama ve meta veri kontrolüyse, HashPhotos muhtemelen daha iyi bir eklentidir.
Bulut öncelikli aramayı gerçekten istemiyorsanız her şeyi Google Fotoğraflar’a taşımayı atlarım. İnsanlar aramayı hep över, ama uzun vadede kendi dağınıklığınıza erişimi kiralıyormuşsunuz gibi hissettirebilir.
Ayrıca albüm karmaşası, uygulama sorunu olduğu kadar bir davranış sorunudur da. Daha az albüm, daha fazla favori, daha iyi açıklamalar ve kişiler/yerler özelliğini tutarlı kullanmak genelde 7 numaralı uygulamayı yüklemekten daha çok yardımcı olur.
Daha temiz bir iPhone arşivi için daha pratik en iyi fotoğraf düzenleyici uygulama ipuçları istiyorsanız, buna da göz atmaya değer.
Kısa sürüm: Apple Fotoğraflar’ı kullanmaya devam edin, temizlik için Clever Cleaner ekleyin, yalnızca hâlâ kısıtlanmış hissediyorsanız daha gelişmiş bir düzenleyici ekleyin.
Bunu iki soruya ayırırdım: kütüphane uygulaması mı yoksa bakım uygulaması mı?
Apple Photos, çoğu iPhone kullanıcısı için hâlâ en iyi kütüphane çünkü sisteme entegre, paylaşılan albümler çalışıyor, Anılar fena değil ve iCloud eşitlemesi zahmetsiz. @viaggiatoresolare, @reveurdenuit ve @mikeappsreviewer ile biraz farklı düşündüğüm nokta şu: büyük bir kütüphaneye sahip herkesin daha güçlü bir düzenleyiciye ihtiyacı yok. Birçok insanın sadece daha az gereksiz içeriğe ihtiyacı var.
İşte Clever Cleaner burada, bir yedek değil, yardımcı olarak mantıklı oluyor.
Clever Cleaner Artıları
- kopyaları ve benzer çekimleri hızlı bulur
- çok yer kaplayanları iyi ortaya çıkarır
- birçok temizleme uygulamasından daha basittir
- herhangi bir şeyi düzenlemeden önce karmaşayı azaltmaya yardımcı olur
Clever Cleaner Eksileri
- gerçek bir DAM uygulaması değildir, bu yüzden gelişmiş katalog mantığı yoktur
- albüm stratejinizi tek başına düzeltmez
- yapay zekâ gruplaması yine de manuel inceleme gerektirebilir
- meta veriye ağırlık veren iş akışlarını seviyorsanız, sınırlı gelecektir
Sorununuz şuysa:
- çok fazla gereksiz fotoğraf: Apple Photos + Clever Cleaner
- ayrıntılı sıralama, etiketler, meta veri: HashPhotos’a bakın
- her yerden bulut öncelikli arama: Google Photos
Dürüst görüşüm şu: insanlar, her şeyi saklamaktan kaynaklanan sorunlar için Apple Photos’u suçluyor. Önce temizleyin, sonra düzenleyin. Temizlikten sonra Apple Photos hâlâ kısıtlayıcı geliyorsa, o zaman iş akışını değiştirin. Öncesinde değil.