Canon Kameradan Silinen Fotoğrafları Kurtarmak İçin Çok mu Geç?

Canon kameramdaki önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve şimdi hâlâ kurtarılıp kurtarılamayacaklarını anlamaya çalışıyorum. Olaydan sonra hafıza kartı çok fazla kullanılmadı ve bu fotoğraflar benim için gerçekten çok önemli. Durumu daha da kötüleştirmeden silinen Canon kamera fotoğraflarını kurtarmanın en iyi yolları nelerdir?

Evet, silinen Canon fotoğrafları çoğu zaman kurtarılabilir. Bu benim de başıma geldi ve ilk yaptığım şey hemen çekim yapmayı bırakmak oldu. En önemli kısım bu. Bir fotoğraf silindiğinde, kamera genellikle fotoğraf verisinin kendisini değil, dizin kaydını kaldırır. Dosyalar çoğu zaman SD kartta, aynı alan yeni çekimlerle üzerine yazılana kadar kalır.

SD kartı kameradan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın. Kartınızda küçük kilit sekmesi varsa, başka bir şey yapmadan önce onu kilitli konuma getirin. Windows veya macOS bir biçimlendirme uyarısı gösterirse de görmezden gelin. Kartı biçimlendirmeyin. İnsanların panikle bunu yaptığını ve hiçbir iyi sebep yokken kurtarmayı gereksiz yere zorlaştırdığını gördüm.

Bunu sıfırdan yapıyor olsaydım, Disk Drill ile başlardım. Ben kullandım çünkü arayüzü takip etmesi kolaydı, RAW dahil yaygın Canon formatlarını algıladı ve fotoğraf önizlemesi bana zaman kazandırdı. Dosyaları geri yüklemeden önce sağlam görünüp görünmediklerini kontrol edebiliyorsunuz, bu da birçok tahmini ortadan kaldırıyor.

İzlenen akış genelde şöyle:

1. Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun.
  2. Canon SD kartını bir kart okuyucu aracılığıyla bağlayın.
  3. Disk Drill içinde SD kartı seçin.
  4. Universal Scan çalıştırın.
  5. Deleted veya Lost sonuçlarına girin.
  6. Sonuçları Pictures olarak filtreleyin.
  7. Geri almak istediğiniz dosyaları önizleyin.
  8. Dosyaları bilgisayarınıza kurtarın, asla aynı SD karta değil.

Ayrıca iki dakikanızı ayırıp bariz yedekleme noktalarını da kontrol edin. Ben daha önce “kaybolmuş” fotoğrafları Recycle Bin, Trash, Time Machine, File History, Google Drive, OneDrive ve Canon’un image.canon uygulamasında buldum; çünkü onları daha önce senkronize ettiğimi unutmuştum. Bazen fotoğraf kaybolmuş gibi görünür, sonra aylardır açmadığınız rastgele bir klasörde ortaya çıkar. Biraz saçma, ama ben razıyım.

Silinmeden sonra kart kullanılmadıysa şansınız en yüksek olur. Hata yaptıktan sonra çekime devam ettiyseniz veya video kaydettiyseniz, yeni veriler eski verilerin yerini almaya başladığı için kurtarma ihtimali düşer.

Kart çok az kullanıldıysa veya hiç yeniden kullanılmadıysa henüz çok geç değil. Canon SD kartlardan silinen fotoğraflar, yeni veriler üzerlerine yazılana kadar çoğu zaman kurtarılabilir durumda kalır. Burada önemli olan, silme işleminin kendisinden çok bu kısımdır.

Bir önemli noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: kartı kullanmayı bırakın. Ancak yedek kontrolünün ilk adım olması konusunda biraz farklı düşünüyorum. Bu çekimler önemliyse, önce bilgisayarda kartın tam bir imajını alır, sonra kopya üzerinde çalışırdım. Daha az risk, daha az panikle tıklama.

Ben olsam şunu yapardım:

1. SD kartı çıkarın.
  2. Kamera kablosu yerine kart okuyucu kullanın.
  3. Mümkünse, USB Image Tool veya dd gibi bir araçla birebir imaj alın.
  4. İmajı veya kartı Disk Drill ile tarayın.
  5. Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın, asla aynı karta geri yüklemeyin.

Disk Drill burada sağlam bir seçenektir çünkü JPG, CR2, CR3 ve yaygın silinmiş dosya taramalarını iyi şekilde destekler. Amacınız SD kartlar için en iyi fotoğraf kurtarma yazılımını bulmaksa, başlanması daha kolay seçeneklerden biridir.

İnsanların gözden kaçırdığı bir şey daha var. Kısmi içe aktarma sonrası kamerada sildiyseniz, Canon EOS Utility, Lightroom katalogları ve Canon Camera Connect kullandıysanız telefonunuzu kontrol edin. Bir keresinde kayıp sandığım RAW dosyalarını orada bulmuştum. Biraz aptal gibi hissettim ama neyse.

Hızlı bir anlatım istiyorsanız bu video da yardımcı olur:
bu SD kart fotoğraf kurtarma rehberini izleyin

Kart biçimlendirildiyse kurtarma hâlâ mümkün olabilir, ancak sonrasında çekim yapmaya devam ettiyseniz olasılık düşer.

Muhtemelen çok geç değil. Eğer kart gerçekten “pek kullanılmadıysa”, şansınız hâlâ fena değil. Canon kameralarda silinen fotoğraflar genellikle anında yok edilmez, sadece boş alan olarak işaretlenir. Asıl tehlike çekime devam etmektir, özellikle seri çekim veya video.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @waldgeist ile aynı fikirdeyim, ama fotoğraflar çok kritik değilse ve bunu yaparken rahat değilseniz önce tam bir imaj alma konusunda biraz daha az takıntılıyım. Birçok kişi için bu adım sadece kafa karışıklığı ve panikle yapılan tıklamalar ekliyor. Daha büyük kazanç şu: kartı kullanmayı bırakın, formatlamayın ve kurtarılan verileri farklı bir sürücüye kaydedin.

İnsanların atladığı bir şey daha ekleyeyim: 2 kart kullandıysanız kameranın yinelenen dosyalar yazacak şekilde ayarlanıp ayarlanmadığını ya da Canon yazılımının bilgisayarınıza zaten daha küçük önizlemeleri aktarıp aktarmadığını kontrol edin. Ayrıca RAW+JPEG çektiyseniz, bazen bir sürüm kurtarılabilirken diğeri kurtarılamaz.

Disk Drill, Canon RAW formatlarını tanıyabildiği ve görüntü sonuçlarını çok uğraştırmadan sıralamanıza izin verdiği için Canon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçenektir. Küçük önizlemeler düzgün görünüyorsa, bu genellikle oldukça iyi bir işarettir.

Ayrıca şunu da okumaya değer: Facebookta gerçek kullanıcılardan Canon fotoğraf kurtarma tavsiyeleri

Yani evet, durum hiç de umutsuz değil. Sadece kartla kurcalamaya devam etmeyin çünkü kurtarılabilir olan böylece tamamen kaybolabilir.

Muhtemelen çok da geç değil. @viajantedoceu ve @mikeappsreviewer’dan gelen şimdi tarayın tavsiyesine biraz karşı çıkardım. Bu fotoğraflar gerçekten önemliyse, daha akıllıca olan önce kartın durumunu H2testw veya f3read gibi basit bir araçla kontrol etmektir, çünkü arızalanmakta olan bir SD kart uzun bir kurtarma taraması sırasında daha da kötüleşebilir.

İnsanların yeterince vurgulamadığı birkaç şey:

• Kart kamerada silindiyse, Canon bazen klasör yapısında hasar bırakır ve görüntü verileri hâlâ duruyor olsa bile normal gezinti başarısız olabilir.
  • RAW kurtarma ilk başta JPEG kurtarmadan daha kötü görünebilir çünkü dosya adları ve tarihler kaybolmuş olabilir, ancak fotoğrafların kendisi yine de sağlam olabilir.
  • Seri çekim kullandıysanız, kurtarılabilen dosyalar parçalanmış veya kısmen bozuk olarak geri gelebilir.

Disk Drill burada makul bir seçimdir.

Artıları:

• CR2/CR3 ve JPG gibi Canon formatları için iyi destek
  • Önizleme, sağlam fotoğrafları işe yaramaz dosyalardan ayırmaya yardımcı olur
  • Birçok adli bilişim tarzı araçtan daha kolay

Eksileri:

• Derin taramalar çok sayıda adsız dosya döndürebilir
  • En ucuz seçenek değil
  • Kartın fiziksel sorunları varsa daha az idealdir

Yine de bir konuda @waldgeist’e katılıyorum: kurtarmayı başka bir yere yapın, asla SD kartın üzerine yazmayın.

Disk Drill bir şeyleri kaçırırsa, insanların denediği alternatifler PhotoRec veya R-Studio’dur, ancak bunlar yeni başlayanlar için daha az uygundur. Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa veya çok yavaş okunuyorsa, denemeyi bırakın ve denetleyici tamamen ölmeden önce bir kurtarma laboratuvarını değerlendirin.