Czy jest za późno, aby odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Canon?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z mojego aparatu Canon przed wykonaniem kopii zapasowej i teraz próbuję ustalić, czy nadal można je odzyskać. Karta pamięci nie była zbyt często używana od czasu, gdy to się stało, a te zdjęcia są dla mnie naprawdę ważne. Jakie są najlepsze sposoby na odzyskanie usuniętych zdjęć z aparatu Canon bez pogorszenia sytuacji?

Tak, usunięte zdjęcia z Canona często da się odzyskać. Sam miałem taką sytuację i pierwsze, co zrobiłem, to od razu przestałem robić zdjęcia. To jest najważniejsze. Gdy zdjęcie zostaje usunięte, aparat zazwyczaj usuwa wpis z indeksu, a nie same dane zdjęcia. Pliki często pozostają na karcie SD, dopóki nowe zdjęcia nie nadpiszą tego samego miejsca.

Wyjmij kartę SD z aparatu i podłącz ją do komputera przez czytnik kart. Jeśli karta ma mały suwak blokady, przestaw go na zablokowaną pozycję, zanim zrobisz cokolwiek innego. A jeśli Windows lub macOS wyświetli ostrzeżenie o formatowaniu, zignoruj je. Nie formatuj karty. Widziałem, jak ludzie robili to w panice i bez sensu utrudniali odzyskiwanie.

Gdybym robił to od zera, zacząłbym od Disk Drill. Używałem go, bo układ był łatwy do ogarnięcia, wykrywał popularne formaty Canona, w tym RAW, a podgląd zdjęć oszczędzał mi czas. Możesz sprawdzić, czy pliki wyglądają na nienaruszone przed przywróceniem, co eliminuje sporo zgadywania.

Typowy przebieg wygląda tak:

1. Zainstaluj Disk Drill na swoim komputerze.
  2. Podłącz kartę SD z Canona przez czytnik kart.
  3. Wybierz kartę SD w Disk Drill.
  4. Uruchom Universal Scan.
  5. Przejdź do wyników Deleted lub Lost.
  6. Przefiltruj wyniki do Pictures.
  7. Podejrzyj pliki, które chcesz odzyskać.
  8. Odzyskaj je na komputer, nigdy na tę samą kartę SD.

Poświęć też dwie minuty i sprawdź oczywiste miejsca z kopiami zapasowymi. Znajdowałem zaginione zdjęcia w Koszu, Koszu systemowym, Time Machine, Historii plików, Google Drive, OneDrive i aplikacji image.canon po tym, jak zapomniałem, że wcześniej je synchronizowałem. Czasem zdjęcie wygląda na utracone, a potem nagle pojawia się w jakimś losowym folderze, którego nie otwierałeś od miesięcy. Trochę głupie, ale biorę to w ciemno.

Szanse są największe, jeśli karta nie była używana od momentu usunięcia. Jeśli dalej robiłeś zdjęcia albo nagrywałeś wideo po pomyłce, szanse na odzyskanie spadają, bo nowe dane zaczynają zastępować stare.

Nie jest za późno, jeśli karta była mało używana albo wcale nie była dalej używana. Usunięte zdjęcia z kart SD Canon często da się odzyskać, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. To ma większe znaczenie niż samo usunięcie.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do jednej ważnej rzeczy: przestań używać tej karty. Trochę nie zgadzam się jednak z tym, że sprawdzenie kopii zapasowej powinno być pierwszym krokiem. Jeśli te zdjęcia są ważne, najpierw zrobiłbym pełny obraz karty na komputerze, a potem pracował na kopii. Mniejsze ryzyko, mniej panicznego klikania.

Co bym zrobił:

1. Wyjmij kartę SD.
  2. Użyj czytnika kart, a nie kabla aparatu.
  3. Jeśli to możliwe, utwórz obraz bajt po bajcie za pomocą narzędzia takiego jak USB Image Tool lub dd.
  4. Przeskanuj obraz albo kartę programem Disk Drill.
  5. Odzyskaj pliki na komputer lub inny dysk, nigdy z powrotem na tę samą kartę.

Disk Drill to solidny wybór w tej sytuacji, ponieważ dobrze radzi sobie z plikami JPG, CR2, CR3 i typowymi skanami usuniętych plików. Jeśli szukasz najlepszego programu do odzyskiwania zdjęć z kart SD, to jedna z łatwiejszych opcji na start.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie często pomijają. Jeśli usunąłeś zdjęcia w aparacie po częściowym imporcie, sprawdź Canon EOS Utility, katalogi Lightrooma i telefon, jeśli używałeś Canon Camera Connect. Kiedyś znalazłem tam zagubione rawy. Głupio się wtedy poczułem, ale cóż.

Ten film też pomoże, jeśli chcesz szybki instruktaż:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania zdjęć z karty SD

Jeśli karta została sformatowana, odzyskanie danych nadal jest możliwe, ale szanse maleją, jeśli dalej robiłeś nią zdjęcia.

Prawdopodobnie jeszcze nie za późno. Jeśli karta naprawdę „nie była zbyt często używana”, Twoje szanse nadal są całkiem niezłe. Usunięte zdjęcia na aparatach Canon zwykle nie są od razu niszczone, tylko oznaczane jako wolne miejsce. Prawdziwym problemem jest dalsze fotografowanie, zwłaszcza serie zdjęć albo wideo.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @waldgeist, ale trochę mniej upieram się przy tworzeniu pełnego obrazu karty na początku, chyba że zdjęcia są naprawdę bardzo ważne i wiesz, jak to zrobić. Dla wielu osób ten krok tylko zwiększa chaos i nerwowe klikanie. Największa korzyść jest po prostu taka: przestań używać karty, nie formatuj jej i odzyskuj dane na inny dysk.

Jedna rzecz, którą bym dodał, a którą ludzie często pomijają: sprawdź, czy aparat był ustawiony na zapisywanie duplikatów plików, jeśli używałeś 2 kart, albo czy oprogramowanie Canona nie zaimportowało już gdzieś na komputer mniejszych podglądów. Poza tym, jeśli fotografowałeś w RAW+JPEG, czasem jedną wersję da się odzyskać, nawet gdy drugiej już nie.

Disk Drill to dobra opcja do odzyskiwania zdjęć z aparatów Canon, ponieważ potrafi rozpoznawać formaty Canon RAW i pozwala przeglądać wyniki obrazów bez większego problemu. Jeśli miniatury wyświetlają się poprawnie, to zwykle jest to całkiem dobry znak.

Warto też przeczytać: Porady dotyczące odzyskiwania zdjęć z Canona od prawdziwych użytkowników na Facebooku

Więc tak, to wcale nie jest sytuacja beznadziejna. Po prostu nie kombinuj dalej przy karcie, bo właśnie tak coś możliwego do odzyskania zamienia się w coś straconego.

Najprawdopodobniej nie jest jeszcze za późno. Lekko sprzeciwiłbym się radzie „po prostu zeskanuj to teraz” od @viajantedoceu i @mikeappsreviewer. Jeśli te zdjęcia są naprawdę ważne, rozsądniej będzie najpierw sprawdzić stan karty za pomocą czegoś prostego, jak H2testw lub f3read, ponieważ uszkadzająca się karta SD może pogorszyć swój stan podczas długiego skanowania odzyskującego.

Kilka rzeczy, których inni nie podkreślili wystarczająco mocno:

• Jeśli karta została wyczyszczona w aparacie, Canon czasami pozostawia uszkodzenia struktury folderów, przez co normalne przeglądanie nie działa, nawet gdy dane obrazów nadal tam są.
  • Odzyskiwanie RAW może na początku wyglądać gorzej niż odzyskiwanie JPEG, ponieważ nazwy plików i daty mogą zostać utracone, ale same zdjęcia nadal mogą być w porządku.
  • Jeśli używano zdjęć seryjnych, odzyskane pliki mogą wrócić pofragmentowane lub częściowo uszkodzone.

Disk Drill jest tu rozsądnym wyborem.

Zalety:

• Dobra obsługa formatów Canon, takich jak CR2/CR3 i JPG
  • Podgląd pomaga oddzielić nienaruszone zdjęcia od śmieci
  • Łatwiejszy w użyciu niż wiele narzędzi o charakterze śledczym

Wady:

• Głębokie skany mogą zwracać wiele nienazwanych plików
  • To nie jest najtańsza opcja
  • Mniej idealny, jeśli karta ma problemy fizyczne

Zgadzam się jednak z @waldgeist w jednej kwestii: odzyskuj dane gdzie indziej, nigdy z powrotem na kartę SD.

Jeśli Disk Drill coś pominie, alternatywami, których ludzie próbują, są PhotoRec lub R-Studio, ale są one mniej przyjazne dla początkujących. Jeśli karta zacznie się rozłączać lub odczyt będzie boleśnie wolny, przestań działać samodzielnie i rozważ laboratorium odzyskiwania danych, zanim kontroler całkowicie padnie.