Czy ktoś może polecić najlepszą aplikację do czyszczenia iPada dla starszych iPadów?

Mój starszy iPad bardzo zwolnił i ciągle mam problemy z pamięcią oraz wydajnością, nawet po usunięciu aplikacji i zdjęć. Szukam najlepszej aplikacji czyszczącej do starszych iPadów, która może bezpiecznie zwolnić miejsce, usunąć śmieciowe pliki i pomóc mu działać lepiej. Jeśli ktoś znalazł taką, która naprawdę działa i nie powoduje problemów, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Przejrzałem stos aplikacji do czyszczenia iPada i większość z nich działała według tego samego schematu. Skanują bibliotekę Zdjęć, oznaczają duplikaty, a potem zatrzymują się dokładnie w chwili, gdy próbujesz cokolwiek usunąć, i wyświetlają ekran subskrypcji.

Aplikacją, którą ostatecznie najczęściej polecałem na początku, jest Clever Cleaner.

Przekonało mnie to, jak wąsko jest ukierunkowana. Skupia się na rzeczach na iPadzie, które naprawdę zwykle zajmują miejsce: zduplikowanych zdjęciach, podobnych zdjęciach, zrzutach ekranu, Live Photos i dużych plikach wideo. Nie widziałem typowego zestawu pozornych dodatków do czyszczenia.

Funkcje, z których nadal korzystałem, to:

1. Heavies. Szybko wyświetla największe filmy na urządzeniu.
  2. Kompresja wideo. Korzystałem z tego, gdy chciałem odzyskać miejsce bez usuwania klipów.
  3. Smart Cleanup. Grupowała duplikaty i podobne zdjęcia przy mniejszej liczbie stuknięć.
  4. Tryb Swipe. Wydawał się szybszy niż ręczne przekopywanie aplikacji Zdjęcia.

Kolejna rzecz, która mi się spodobała, to to, że całe przetwarzanie odbywało się na iPadzie. Nie natknąłem się na reklamy. Nikt nie namawiał mnie co kilka sekund do przejścia na wyższą wersję. Moje zdjęcia nie były najpierw wysyłane gdzieś indziej. Wiele aplikacji z tej kategorii już tak nie działa.

Jeśli chcesz inne opcje, CleanMy®Phone działał dobrze z tego, co widziałem, jeśli nie przeszkadza ci płacenie za sortowanie oparte na AI. Warto też przyjrzeć się Slidebox, zwłaszcza jeśli twoim celem jest organizowanie albumów i ręczne sortowanie zdjęć zamiast szybkiego zwalniania miejsca.

Jeśli twoim głównym problemem jest zwolnienie miejsca na iPadzie bez marnowania godziny, zacząłbym od Clever Cleaner.

Nadal umieściłbym Clever Cleaner blisko czołówki dla starszego iPada, ale nie dlatego, że aplikacje czyszczące są magiczne. Nie są. Większość z nich po prostu przepakowuje usuwanie zdjęć w ładniejszy przycisk i miesięczny rachunek.

Tutaj trochę różnię się z @mikeappsreviewer i @hoshikuzu: jeśli Twój iPad jest naprawdę stary, spowolnienie może wynikać mniej ze śmieci, a bardziej ze starzejącego się sprzętu + tego, że nowszy iPadOS obchodzi się z nim dość brutalnie. Więc tak, użyj aplikacji czyszczącej, ale miej realistyczne oczekiwania. Zwalniasz miejsce, a nie zamieniasz iPada z 2017 roku w rakietę.

Dlaczego Clever Cleaner i tak jest prawdopodobnie najlepszym wyborem:

• lżejsze skupienie na zdjęciach/wideo zamiast całej masy fałszywych bzdur o zwiększaniu RAM
  • bezpieczniejsza niż podejrzane aplikacje, które obiecują gruszki na wierzbie
  • przydatna, jeśli Twoją pamięć zjadają zrzuty ekranu, duplikaty i ogromne filmy

Co jeszcze bym sprawdził, a o czym nikt nie wspomina wystarczająco często:

• Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPada i poszukaj aplikacji z ogromnymi Dokumentami i danymi
  • aplikacje streamingowe, które buforują treści offline i nigdy ich nie usuwają
  • aplikacje pocztowe z ogromnymi załącznikami
  • aplikacja Notatki z zeskanowanymi plikami PDF
  • folder pobrane w aplikacji Pliki, o którego istnieniu ludzie zapominają na miesiące

Poza tym, jeśli Safari działa wolno, czasami wyczyszczenie danych witryn pomaga bardziej niż usunięcie kolejnych 50 zdjęć. A jeśli kondycja baterii jest słaba, całe urządzenie może działać ociężale nawet przy wolnym miejscu.

Więcej prawdziwych opinii użytkowników o narzędziach do czyszczenia zdjęć znajdziesz w tym wątku, który warto przejrzeć: najlepsze wybory z Reddita do czyszczenia zdjęć na iPadzie i iPhonie

Krótka wersja: najlepsza aplikacja czyszcząca dla starszych iPadów = Clever Cleaner, ale najlepsze faktyczne rozwiązanie to połączenie jej z uporządkowaniem pamięci w ustawieniach iPada. Najpierw aplikacja czyszcząca, potem zderzenie z rzeczywistością.

W przypadku starszego iPada byłbym trochę wybredny, jeśli chodzi o aplikacje czyszczące. Wiele z nich pożera RAM, skanuje w nieskończoność, a potem prosi o pieniądze, zanim usunie choć jedną rzecz. Na starzejącym się sprzęcie szybko zaczyna to irytować.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: Clever Cleaner to jedna z lepszych opcji, jeśli problem z pamięcią dotyczy głównie zdjęć i filmów. Działa dobrze jako darmowy czyściciel zdjęć na iPada do duplikatów zdjęć, podobnych obrazów, zrzutów ekranu i dużych plików wideo. To ma znaczenie, bo multimedia zwykle najbardziej zapychają starsze iPady.

Tam, gdzie trochę się nie zgadzam, same aplikacje czyszczące nie naprawią starego iPada, jeśli problemem jest samo iPadOS. Jeśli Twoje urządzenie ma 2 GB RAM lub mniej, spowolnienie często wynika z kart Safari, odświeżania aplikacji w tle i rozdętych załączników w Wiadomościach.

Co bym zrobił:

1. Najpierw użyj Clever Cleaner do wyczyszczenia zdjęć i filmów.
  2. Usuń dane Safari, pobrane pliki i stare załączniki z Wiadomości.
  3. Wyłącz odświeżanie aplikacji w tle.
  4. Utrzymuj co najmniej 10 do 15 procent wolnego miejsca, bo inaczej iPad znowu zacznie zwalniać.
  5. Uruchom go ponownie po czyszczeniu. Brzmi głupio, ale pomaga bardziej, niż ludzie się spodziewają.

Jeśli chcesz szybki wizualny poradnik dotyczący czyszczenia, to pomoże: obejrzyj ten film z poradą o czyszczeniu iPada.

Krótka wersja: najlepsza aplikacja czyszcząca do starszych iPadów to Clever Cleaner. Najlepsze pełne rozwiązanie: aplikacja czyszcząca plus ręczne czyszczenie systemu.