Mój dysk nagle zmienił się w partycję RAW i nie mogę go otworzyć ani uzyskać dostępu do ważnych plików. Próbowałem uruchomić CHKDSK, ale zakończyło się to niepowodzeniem i niczego nie naprawiło. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu odzyskania danych z dysku RAW bez pogorszenia uszkodzeń.
Gdy system Windows zmienia partycję na RAW, nie klikałbym od razu Formatuj. Wiem, że ten monit wygląda jak oczywiste rozwiązanie, ale jeśli Twoje pliki są ważne, to zły pierwszy krok. RAW zwykle oznacza, że Windows przestał rozpoznawać system plików. To nie znaczy, że Twoje dane zniknęły.
Zawsze rozbijam to w ten sposób. Na czym bardziej Ci teraz zależy, na plikach czy na samej partycji? Jeśli pliki są ważne, potraktowałbym partycję jako sprawę drugorzędną i najpierw odzyskał dane.
Taka byłaby kolejność działań:
- Nie rób nic z partycją RAW.
- Skopiuj pliki na inny dysk.
- Spróbuj naprawić partycję dopiero po odzyskaniu danych.
- Jeśli naprawa się nie powiedzie, odbuduj ją i sformatuj.
Najpierw odzyskaj pliki
Zacząłbym od Disk Drill. Użyłem go kiedyś na dysku, który według Windowsa był nieczytelny, i całkiem dobrze poradził sobie z uporządkowaniem bałaganu bez większej konfiguracji. Jednym z powodów, dla których skłaniam się ku niemu na początku, jest to, że próbuje kilku metod odzyskiwania w jednym przebiegu. Jeśli część starego systemu plików nadal istnieje, często przywraca pliki z zachowaną strukturą folderów i nazwami. Jeśli system plików jest zbyt mocno uszkodzony, przechodzi do skanowania sygnatur plików i wyszukuje długą listę typów plików. Przydaje się też funkcja podglądu, bo nie lubię odzyskiwać 200 GB śmieci tylko po to, żeby potem odkryć, że połowa plików jest uszkodzona.
Tak bym to zrobił:
- Zainstaluj Disk Drill w innym miejscu, nie na uszkodzonym dysku.
- Uruchom go i wybierz dysk lub partycję RAW.
- Kliknij Wyszukaj utracone dane. W przypadku dysku zewnętrznego użyj Skanowania uniwersalnego, jeśli pojawi się taka opcja. Przełączyłbym się na Zaawansowane odzyskiwanie z kamer tylko w przypadku materiałów z kamer, dronów lub podobnego sprzętu.
- Poczekaj na zakończenie skanowania. Nie przerywaj go w połowie, chyba że z dyskiem dzieje się coś niepokojącego.
- Wyświetl podgląd plików, na których Ci zależy.
- Odzyskaj wszystko na inny dysk.
Jeśli dysk rozłącza się, zawiesza Eksplorator plików albo powoduje zawieszanie się systemu, najpierw utworzyłbym jego obraz. Disk Drill ma opcję kopii sektor po sektorze i wolę pracować na kopii, niż dalej męczyć dysk, który wygląda na niestabilny. Tego nauczyłem się w irytujący sposób. Niestabilny dysk często pogarsza swój stan, kiedy jeszcze zastanawiasz się, jakiego narzędzia użyć.
Dopiero po odzyskaniu danych spróbuj naprawić partycję
Gdy Twoje pliki będą już bezpieczne w innym miejscu, wtedy zabrałbym się za narzędzia naprawcze.
Jeśli oryginalnym systemem plików był NTFS, warto spróbować CHKDSK. Czasami naprawia uszkodzenia sektora rozruchowego lub problemy z metadanymi NTFS na tyle dobrze, że partycja znów staje się dostępna. Jeśli partycja była w formacie FAT32 lub exFAT, pominąłbym w tym przypadku CHKDSK. Nie pomoże w ten sam sposób. I nie uruchamiałbym go przed odzyskaniem danych, ponieważ zapisuje zmiany w systemie plików.
Jeśli CHKDSK do niczego nie doprowadzi, przeszedłbym do TestDisk.
- Uruchom testdisk_win.
- Utwórz log.
- Wybierz uszkodzony dysk.
- Zaakceptuj wykryty typ tablicy partycji.
- Wybierz Analyse.
- Uruchom Quick Search. W razie potrzeby wykonaj potem Deeper Search.
- Jeśli poprawnie znajdzie utraconą partycję, wybierz Write i uruchom ponownie komputer.
Jeśli TestDisk nadal nic nie znajdzie, zatrzymałbym się na tym etapie. Widziałem, jak ludzie tracili cały weekend, uruchamiając losowe narzędzia naprawcze jedno po drugim, i zwykle kończy się to tylko chaosem. Jeśli dane zostały już odzyskane, otworzyłbym Zarządzanie dyskami, utworzył Nowy wolumin prosty, wykonał szybkie formatowanie i skopiował z powrotem odzyskane pliki.
Rzeczy, które warto traktować poważnie
Dyski SSD trochę się różnią. Jeśli ta partycja RAW znajduje się na dysku SSD i planujesz odzyskać dane, nie zostawiałbym jej tak na kilka dni. TRIM może czyścić bloki w tle, a kiedy to się stanie, odzyskiwanie szybko staje się bardzo trudne albo całkowicie niemożliwe.
Poza tym, jeśli dysk klika, losowo znika albo pojawia się tylko czasami, przerwałbym samodzielne działania. To są objawy, które widywałem przed całkowitą awarią dysku. W takim przypadku bardziej sensowne jest laboratorium odzyskiwania danych, zwłaszcza jeśli pliki są niepowtarzalne i nie da się ich zastąpić.
Tak, odzyskanie danych z partycji RAW jest nadal możliwe po nieudanym CHKDSK. Niepowodzenie CHKDSK zwykle oznacza, że Windows nie może odczytać struktury systemu plików, a nie że Twoje pliki zniknęły.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii: przestań cokolwiek zapisywać na tym dysku. Trochę nie zgadzam się jednak co do momentu naprawy. Zanim spróbujesz kolejnych narzędzi naprawczych, najpierw sprawdź stan dysku. Jeśli SMART pokazuje uszkodzone sektory, rosnącą liczbę sektorów oczekujących lub błędy odczytu, każdy dodatkowy skan zmniejsza Twoje szanse.
Moja kolejność byłaby taka:
- Sprawdź SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub Hard Disk Sentinel.
- Jeśli stan wygląda źle, najpierw sklonuj dysk przy użyciu ddrescue lub HDDSuperClone.
- Przeskanuj klon albo oryginał, jeśli stan jest stabilny, za pomocą Disk Drill.
- Zapisz odzyskane pliki na innym dysku.
- Dopiero potem myśl o naprawie partycji lub formatowaniu.
Dlaczego to ma znaczenie:
Partycja RAW często wynika z uszkodzonych rekordów rozruchowych NTFS, uszkodzonej tablicy partycji, problemów z mostkiem USB albo awarii nośnika. CHKDSK zapisuje zmiany. Na słabym dysku to ryzykowny ruch.
Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania danych z dysku RAW, ponieważ obsługuje utracone partycje i głębokie skanowanie plików w jednym procesie. Jeśli musisz odzyskać dane z partycji RAW po nieudanym CHKDSK, zacznij od odzyskiwania plików, a nie od naprawy systemu plików. Najpierw sprawdź podgląd wyników, żeby nie tracić godzin na odzyskiwanie uszkodzonych plików.
Dodatkowo przetestuj dysk w innym porcie USB, z innym kablem albo w innej obudowie, jeśli jest zewnętrzny. Widziałem błędy RAW spowodowane wadliwym adapterem, a nie samym dyskiem. To łatwo wykluczyć.
Aby szybko zobaczyć, jak postępować z nieczytelnym nośnikiem, ten przewodnik odzyskiwania partycji RAW jest pomocny.
Jeśli dysk klika, rozłącza się, albo skanuje się w ślimaczym tempie, przestań działać samodzielnie. To już materiał dla laboratorium.
Tak, zwykle nadal można odzyskać dane z partycji RAW nawet po tym, jak CHKDSK się poddał. To, że CHKDSK zawiódł, oznacza tylko, że Windows nie potrafi wystarczająco dobrze rozpoznać systemu plików, aby go naprawić. To nie oznacza automatycznie, że pliki przepadły.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles, ale mocniej podkreśliłbym jeszcze jedną rzecz: przed uruchomieniem jakiegokolwiek dużego skanowania sprawdź, czy to nie jest problem z połączeniem udający uszkodzenie systemu plików. Jeśli to dysk zewnętrzny, wypróbuj inny kabel, inny port USB, inną obudowę albo podłącz go do innego komputera. Widziałem już dyski wyświetlane jako RAW, bo mostek USB wariował, a nie dlatego, że partycja faktycznie była martwa. Niezwykle nudne rozwiązanie, ale tak się zdarza.
Czego bym nie robił:
- nie formatuj go
- nic na niego nie kopiuj
- nie uruchamiaj CHKDSK w kółko z nadzieją, że nagle zmądrzeje
- nie używaj narzędzi do naprawy jedno po drugim jak automatu do gry
Jedna drobna niezgodność: czasem ludzie trochę za szybko sięgają po TestDisk. Świetne narzędzie, jasne, ale jeśli dysk jest niestabilny, wielokrotne przebiegi analizy mogą mu zaszkodzić. Jeśli dane są ważniejsze niż struktura partycji, wolałbym najpierw odzyskać pliki czymś takim jak Disk Drill, zwłaszcza że odzyskiwanie z partycji RAW to jeden z częstych przypadków użycia. Możesz podejrzeć, co jeszcze tam jest, i zapisać to w innym miejscu, a o to właśnie chodzi.
Poza tym, jeśli odzyskane pliki są naprawdę ważne, najpierw posortuj je według priorytetu. Najpierw odzyskaj niezastąpione dokumenty, zdjęcia i pliki projektowe. Nie trać czasu na odzyskiwanie ogromnych filmów, które możesz pobrać ponownie, podczas gdy ważne rzeczy nadal tam leżą.
Jeśli chcesz poczytać więcej, to jest całkiem niezły przewodnik krok po kroku po odzyskiwaniu utraconej partycji na zewnętrznych dyskach twardych.
Jeśli dysk klika, znika albo skanowanie idzie absurdalnie wolno, przestań. To już nie jest problem programowy, tylko obszar pod tytułem „twój dysk próbuje umrzeć”.
Dodałbym jedną rzecz, o której inni wspomnieli tylko lekko: sprawdź Podgląd zdarzeń i Menedżer urządzeń przed długim uruchomieniem odzyskiwania. Jeśli Windows rejestruje resety dysku, błędy kontrolera lub rozłączenia USB, twoja „partycja RAW” może być wtórnym uszkodzeniem wynikającym z niestabilnej ścieżki połączenia, a nie tylko z uszkodzenia systemu plików. W takim przypadku nie spędzałbym godzin na męczeniu oryginalnego dysku powtarzanymi skanami.
Zgadzam się z @chasseurdetoiles, @voyageurdubois i @mikeappsreviewer w kwestii unikania zapisów, ale lekko nie zgadzam się z pomysłem, że naprawa partycji zasługuje na tym etapie na większą uwagę. Jeśli CHKDSK już zawiódł, przestałbym myśleć „naprawić partycję” i zacząłbym myśleć „wyodrębnić czytelne dane przy minimalnym obciążeniu”.
Moje podejście byłoby następujące:
- Sprawdź SMART i dzienniki błędów Windows.
- Jeśli błędy wyglądają na fizyczne lub związane z transmisją, najpierw wykonaj klon.
- Jeśli to możliwe, zamontuj klon w trybie tylko do odczytu.
- Najpierw odzyskaj pliki o najwyższej wartości, a nie wszystko naraz.
- Zweryfikuj próbkę odzyskanych plików przed wykonaniem ogromnego eksportu.
O Disk Drill konkretnie:
Zalety
- Łatwe skanowanie partycji RAW
- Dobra obsługa podglądu
- Znajduje zarówno ślady systemu plików, jak i pliki wykrywane sygnaturowo
- Niższy próg wejścia niż w narzędziach śledczych
Wady
- Głębokie skany mogą trwać bardzo długo
- Nazwy plików/folderów mogą zostać utracone, jeśli metadane są poważnie uszkodzone
- Najlepsze funkcje nie są tak naprawdę ukierunkowane na zaawansowane ręczne przepływy pracy związane z carvingiem
- To nie mój pierwszy wybór w przypadkach poważnej awarii sprzętu
Jeśli Disk Drill widzi partycję i poprawnie wyświetla podgląd twoich ważnych plików, to dobry znak. Jeśli podglądy są uszkodzone lub dysk ciągle się zawiesza, przestań go forsować. W tym momencie wykonaj klon albo oddaj go do laboratorium.
Jeszcze jedna niepopularna opinia: czasem najszybszym sposobem potwierdzenia, czy odzyskiwanie jest realistyczne, jest najpierw wypróbowanie kilku priorytetowych folderów, a nie natychmiastowe angażowanie się w pełne ratowanie całego dysku. To mówi bardzo wiele bez marnowania żywotności umierającego dysku.