Eksik Klasörleri Olan CF Karttan Verileri Nasıl Kurtarırım?

Bir CompactFlash karttan, birkaç klasör aniden kaybolduktan sonra fotoğraf ve video dosyalarını kurtarmaya çalışıyorum. Kart hâlâ kullanılmış alan gösteriyor, ancak kayıp klasörler ve dosyalar kameramda ya da bilgisayarımda görünmüyor. Bu dosyalar önemli ve sorunu daha da kötüleştirmeden CF karttan verileri kurtarmanın en güvenli yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
# CF kart okunamıyor mu? İlk olarak ne yapardım Evet, çekimden sonra bunun başıma geldiği oldu. Eve gelirsiniz, okuyucuyu takarsınız ve kart hata verir ya da klasörün yarısı kaybolmuştur. Moral çok hızlı bozulur. Yine de CompactFlash kart fiziksel olarak hasar görmediyse, fotoğraflarınız ve videolarınız çoğu zaman hâlâ kartın üzerindedir. Bozulan şey genelde verinin kendisi değil, dosya eşlemesidir. Bu yüzden ilk birkaç dakika, yazılımdan daha önemlidir. ## Şimdi bu üç şeyi yapın 1. Kartı kullanmayı bırakın. Kameradan çıkarın. Daha fazla kare çekmeyin. Üzerine rastgele dosyalar kopyalayarak test etmeyin. Her yazma işlemi, eski verilerinizin üzerine yazılma ihtimalini artırır. 2. Biçimlendirme istemini reddedin. Windows ve macOS, kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söyleyen bir mesaj göstermeyi sever. Kabul etmeyin. Biçimlendirme, dosya sistemi bilgilerini yeniden yazar ve kurtarmayı daha karmaşık hale getirir. 3. Gerçek bir CF kart okuyucu kullanın. Kamerayı USB üzerinden bağlamayı atlarım. Benim deneyimime göre, doğrudan kamera bağlantıları çoğu zaman kurtarma araçlarının ihtiyaç duyduğu düşük seviye disk erişimini gizler. Özel bir okuyucu daha iyi çalışır. ## Bilgisayarın kartı görüp görmediğini kontrol edin Windows'ta Disk Yönetimi'ni açın. Mac'te Disk İzlencesi'ni açın. CF kart orada yaklaşık doğru kapasiteyle görünüyorsa, bunu kendi başınıza yapma şansınız hâlâ iyidir. Hiç görünmüyorsa ya da kart fiziksel hasar aldıysa, iş laboratuvar kurtarma seviyesine giriyor demektir. Buna bir örnek CleverFiles kurtarma merkezidir. Yazılım için bu YouTube bağlantısı eklenmişti, bu yüzden olduğu gibi burada: https://www.youtube.com/watch?v=uhWmNUgIJTw ## Kurtarma yazılımı hakkında Zaman içinde birkaç tane denedim. Ücretsiz seçenek var, ama çok çabuk sinir bozucu hale geliyor. PhotoRec dosyaları gerçekten buluyor, evet, ama iş akışı zorlu. Kurtarılan öğeleri büyük yığınlar halinde döküyor ve orijinal adlarınız kayboluyor. Uzun bir etkinlik çektiyseniz, o karmaşayı ayıklamak hiç eğlenceli değil. Recuva daha kolay, ancak profesyonel kameralardaki RAW formatlarını kaçırdığını ya da yanlış işlediğini gördüm. Orijinal gönderide bağlantısı verilen yazılım Disk Drill. Benim için faydalı kısmı, kurtarmadan önce dosya önizlemesi sunması. CR2, NEF, ARW veya büyük video kliplerine bakıyorsanız, önizleme zaman kazandırır ve körlemesine geri yüklemeleri azaltır. ## İzleyeceğim kurtarma adımları ### 1. Kurtarma uygulamasını bilgisayar sürücünüze kurun Onu CF karta değil, dahili sürücünüze kurun. Kulağa bariz geliyor, ama insanlar stresliyken burada hata yapıyor. ### 2. Kart kararsız görünüyorsa önce bire bir imaj alın Bu, çoğu insanın düşündüğünden daha önemlidir. Kart bağlantıyı kesiyorsa, donuyorsa veya yavaş okunuyorsa, önce klonlayın ve imaj üzerinden çalışın. Disk Drill bunun için imaj alma özelliği içeriyor. Tam bir imaj, zaten garip davranan bir karta sürekli yüklenmek yerine size tek bir kararlı kaynak verir. ### 3. Kartı ya da imajı tarayın Tam taramayı çalıştırın ve bitmesine izin verin. İlk sonuçlar boş görünüyor diye yarıda kesmeyin. Bazı araçlar kolay bulunan şeyleri erken, gömülü olanları ise daha sonra bulur. ### 4. Geri yüklemeden önce önizleme yapın Birkaç fotoğraf açın. Birkaç videoyu kontrol edin. Dosyaların sadece adlarını gösterip arkalarında bozuk içerik taşımadığından emin olun. Bunu zor yoldan öğrendim; bir düğün çekimini kurtardıktan sonra küçük önizlemeler iyi görünüyordu ama birkaç klip bozuk çıkmıştı. ### 5. Farklı bir sürücüye kurtarın Geri yüklenen dosyaları bilgisayarınızın ana sürücüsüne ya da harici bir SSD'ye gönderin. Onları CF karta geri yazmayın. Aynı karta kurtarma yaparsanız, hâlâ alamadığınız kayıp dosyaların üzerine yazma riski doğar. Biraz acımasız, ama gerçek. ## Videolar bozuk geri gelirse Bu kısım insanları şaşırtıyor. Büyük video dosyaları, fotoğraflara göre daha kolay parçalanır. Bu yüzden kurtarılan bir klip açılmıyorsa, bu her zaman tamamen gittiği anlamına gelmez. VLC bazen yardımcı olur. Giriş ve kodek ayarlarında, bozuk veya eksik AVI işleme seçeneğini “Her Zaman Düzelt” olarak ayarlayın. Windows için, Untrunc hasarlı başlıkları yeniden oluşturmak için insanların kullandığı bir başka ücretsiz araçtır. Mucize değil. Yine de denemeye değer. ## Dosyalar güvendeyse sonrasında Fotoğraf ve videolarınız güvenli bir yere kopyalandıktan ve siz de kontrol ettikten sonra, o zaman kartın kendisine bakın. Windows'ta CHKDSK çalıştırın. Mac'te İlk Yardım'ı deneyin. Kart bundan sonra kararlı görünse bile, tekrar kullanmadan önce yine de kamerada yeniden biçimlendirirdim. Kart birden fazla kez sorun çıkardıysa, kullanımdan kaldırırdım. Flash depolama kararsızlaşabilir ve ücretli işlerde risk almayı sevmem. ## Kısa sürüm CF kartınız okunamıyorsa: - kullanmayı bırakın - biçimlendirmeyin - özel bir okuyucu kullanın - Disk Yönetimi veya Disk İzlencesi'nde göründüğünü doğrulayın - kurtarma yazılımıyla tarayın - dosyaları önizleyin - farklı bir sürücüye geri yükleyin Bu sıranın önemi var. Sıralamayı bozarsanız, kurtarma ihtimali düşer.

Kullanılan alan hâlâ görünüyorsa, dosyalarınız büyük olasılıkla hâlâ oradadır. Eksik olan şey dizin girdisi, gizli bayraklar veya bozulmuş bir DCIM yapısıdır. Tüm yazma işlemlerini durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Önce bir şey daha eklerim, klasörlerin gizli olarak işaretlenip işaretlenmediğini kontrol edin. Windows'ta: Dosya Gezgini'ni açın, Görünüm'e gidin, ardından Gizli öğeler seçeneğini etkinleştirin. Sonra Komut İstemi'ni açın ve şunu çalıştırın: attrib -h -r -s /s /d X:\*.* X yerine CF kartınızın sürücü harfini yazın. CF kartların bu işlemden sonra boş görünümden normale döndüğünü gördüm. Tarama gerekmez. Bu işe yaramazsa, bu aşamada CHKDSK'yı atlarım. Burada küçük bir fikir ayrılığım var. CHKDSK bazen kayıp girdileri FOUND.000 içine taşıyarak bozuk bir dosya sistemini düzeltir, bu da kurtarmadan önce ideal değildir. Önce kurtarın, sonra onarın. Ayrıca erişiminiz varsa kartı Linux'ta da kontrol edin. Canlı USB ile birlikte ls, fdisk veya testdisk kullanmak, Windows'un gizlediği veya bozduğu dosyaları sık sık gösterir. TestDisk, PhotoRec gibi araçlardan daha iyi klasör yapısını geri yüklediği için dosya oyma işleminden önce denemeye değerdir. Benim sıralamam şöyle olurdu: 1. Gizli dosyaları gösterin. 2. Gizli/sistem özniteliklerini temizleyin. 3. CF kartın bir imajını oluşturun. 4. İmaj üzerinde TestDisk deneyin. 5. Yapı yok olmuşsa, fotoğraf ve video kurtarma için Disk Drill ile tarayın. 6. Çıktıyı başka bir sürücüye kaydedin. Disk Drill, klasörler gitmiş olsa da RAW'lar ve video klipler imzaya göre hâlâ mevcut olduğunda yardımcı olur. Önizleme, CF kurtarmada çok önemlidir. Ayrıca bu kısa video süreci iyi anlatıyor: Eksik klasörler ve gizli dosyalar için CF kart veri kurtarma ipuçları Bir şey daha. Kameranız hâlâ bazı dosyaları okuyabiliyorsa, önce onları elle kopyalayın. Beklemeyin. Kartlar kararsız durumdan tamamen bozulmuş duruma oldukça hızlı geçer.
Kart hâlâ kullanılmış alan gösteriyorsa, çoğu kişinin iş işten geçene kadar kontrol etmediği bir şeye daha bakardım: sadece klasörler değil, bölümün kendisi de garipleşmiş olabilir. @mikeappsreviewer “kullanmayı bırakın” kısmını ele aldı ve @andarilhonoturno gizli özniteliklerin kartı boşmuş gibi gösterebileceği konusunda haklı. Biraz katılmadığım nokta, dosya sistemi düzeltmelerine fazla erken atlamak. Ben hiçbir onarım yardımcı programı çalıştırmazdım ve kameranın “orada ne olduğunu görmesine” de güvenmezdim. Kameralar berbat teşhis araçlarıdır. Benim yapacağım şeyler: - CF kartı bir kart okuyucuya takmak - Disk Yönetimi veya Disk İzlencesi'nde doğru kapasiteyi gösterip göstermediğini kontrol etmek - dosya sistemi türünü veya RAW/ayrılmamış olarak görünüp görünmediğini not etmek - bağlanıyorsa, taramadan önce farklı bir dosya yöneticisiyle göz atmayı denemek - düzgün bağlanmıyorsa, önce bir imaj almak ve yalnızca onunla çalışmak Denemeye değer bir başka şey de hex/sektör görüntüleyici ve hatta bir Linux canlı USB'sidir. Bazen DCIM klasörü mahvolmuştur ama gerçek dosya kayıtları hâlâ kısmen duruyordur ve Linux, Windows'un gösterdiğinden daha fazlasını ortaya çıkarır. Bölüm hasarlı ama mevcut görünüyorsa, TestDisk bazen dizin ağacını yalnızca carving araçlarından daha iyi yeniden oluşturabilir. Yapı kurtarma başarısız olursa, o zaman evet, Disk Drill muhtemelen CompactFlash kart kurtarma için pratik bir seçimdir. Klasörler kaybolduğunda ama alttaki veriler hâlâ mevcut olduğunda fotoğraf ve video dosyalarını çekmede daha iyidir. Önizleme asıl kilit noktadır. RAW dosyalarınız veya klipleriniz doğru önizleniyorsa, şansınız fena değildir. Bir ipucu daha: kurtarma sonrası dosyaları yalnızca dosya adına göre değil, imzaya/oluşturulma zamanına göre sıralayın. Eksik klasör durumlarında geri gelenler genelde dağınık ve sırasız olur. Ayrıca, CF kart kurtarma yazılımı hakkında daha fazla topluluk önerisi istiyorsanız, bu başlık oldukça ilgili: en iyi CF kart veri kurtarma yazılımı önerileri Kart bağlantıyı kesiyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa, aşırı ısınıyorsa veya rastgele kayboluyorsa, kendin yap işlerine son verin. İnsanlar kurtarılabilir bir kartı genelde burada tamamen ölü hâle getirir.