Fotoğraflar uygulaması, istenmeyen fotoğraf ve videoları silmeme rağmen iPhone’umda çok fazla depolama alanı kaplıyor. Önemli fotoğrafları kaybetmeden kalan fotoğraf verilerini temizlemek ve iPhone depolama alanında yer açmak için yardıma ihtiyacım var.
Fotoğraflar arşivinizle başlayın. “iPhone Saklama Alanı Neredeyse Dolu” uyarısını aldıktan sonra genellikle en fazla alanı buradan geri kazanırsınız. Rastgele depolama yöntemleri, ihtiyacınız olmayan medya dosyalarını kaldırmak kadar büyük bir fark yaratmaz.
Öncelikle şu kategorileri kontrol ederdim:
- Seri çekimler ve düzenlenmiş kopyalar dahil olmak üzere yinelenen ve benzer fotoğraflar.
- Özellikle uzun ve 4K kayıtlar olmak üzere büyük veya yinelenen videolar.
- Live Photo olarak saklamanız gerekmeyen Live Photo'lar.
- Zaman içinde birikmiş eski ekran görüntüleri.
Bunların tümünü manuel olarak ayırmak saatler sürebilir. Arşivi tarayıp her şeyi kategorilere ayırmak için Clever Cleaner kullandım. Yinelenen ve benzer fotoğrafları, yinelenen videoları, Live Photo'ları, ekran görüntülerini ve büyük medya dosyalarını bulur; böylece herhangi bir şeyi silmeden önce bunları inceleyebilirsiniz.
Saklamak istediğiniz ancak tam boyutta olmasına ihtiyaç duymadığınız fotoğraflar ve ekran görüntüleri için bir Sıkıştırma aracı da mevcut. Akıllı Temizleme birkaç kategoriyi birlikte işlerken Kaydırma modu her fotoğraf için tek tek karar vermenizi sağlar. Kaydırma modu hâlâ sınırsızdır. Uygulamanın kullanımı ücretsizdir, reklam içermez ve kullanmaya başlamak için abonelik gerektirmez; ancak bazı temizleme özelliklerinde artık yeni kullanıcılar için oldukça geniş bir günlük sınır bulunmaktadır.
Dosyaları silmeyi tamamladıktan sonra Fotoğraflar'daki Son Silinenler albümünü boşaltmayı unutmayın. Aksi takdirde dosyalar geçici olarak orada kalır ve depolama alanını hemen geri kazanamazsınız.
iCloud Fotoğrafları'nı kullanıyorsanız Ayarlar > Fotoğraflar bölümünden iPhone Saklama Alanını Optimize Et seçeneğini açın. Orijinaller iCloud'da kalırken telefonunuzda aygıt boyutuna uygun daha küçük kopyalar tutulur. Bu, fotoğraflarınızı silmeden yerel depolama alanında kayda değer miktarda yer açabilir.
Yinelenen dosyalar, büyük videolar, Live Photo'lar ve ekran görüntüleri genellikle en çok alanı kaplayan öğelerdir. Bunları temizlemek benim için en büyük farkı yarattı ve sonrasında arşivi düzenli tutmak çok daha kolay oldu.