Projeler tasarlamak için en iyi CAD yazılımını arıyorum, ancak seçeneklerin fazlalığıyla bunaldım. Profesyonel kullanım için kullanıcı dostu ve çok yönlü özelliklere sahip bir şeye ihtiyacım var. Herhangi bir öneriniz var mı?
Ah, dostum. ‘En iyi CAD yazılımı’ sorusu—tam bir tavşan deliği klasiği! Dürüst olmak gerekirse, kesin bir ‘en iyi’ yok, çünkü bu tamamen ne tasarladığınıza bağlı. Mühendislik veya ürün tasarımında mısınız? SolidWorks tam bir dev. Süper çok yönlü, biraz alışınca temiz bir arayüzü var ve endüstride yaygın olarak kullanılıyor; yani topluluk desteği ve uyumluluk elinizin altında. Parametrik ve hassasiyet mi istiyorsunuz? İşte SolidWorks.
Ama bekleyin, eğer mimarlık alanındaysanız? O zaman BIM yetenekleri için Revit’e (ayrıca Autodesk’ten) yönelebilirsiniz, ya da daha fazla 2D taslak yapmak ve temel düzeyde 3D ile yetinirseniz eski güvenilir AutoCAD. AutoCAD cep bıçağı gibidir: güvenilir, basit ama flaş özelliklerle sizi çok etkilemeyebilir.
Oo, yaratıcı bir ruh hali mi? 3D baskı, mücevher tasarımı veya sanatsal bir şey mi tasarlıyorsunuz? Fusion 360 farklı bir etki yaratır. Hem profesyoneller hem de başlangıç seviyesindekiler için kullanıcı dostudur, bulut özelliklerine sahiptir ve CAD/CAM/CAE özelliklerini tek yerde birleştirir. Ayrıca, Autodesk hobi kullanıcıları/küçük işletmeler için bir miktar ücretsiz seçenek sunuyor, bu fırsatı kapmalısınız.
Ve kendinizi şövalye gibi hissediyorsanız, Rhino + Grasshopper kombinasyonu karmaşık, parametrik tasarımlar için harikadır (merhaba, eğriler ve scriptler). Oyun, animasyon, daha sanatsal 3D? Blender bedava, son derece havalı, ama tam olarak CAD sayılmaz, beni yanlış anlamayın.
TL;DR:
- Mühendislik/Ürün: SolidWorks
- Mimarlık: Revit veya AutoCAD
- Yaratıcı/Genel: Fusion 360
- Sanat/Tasarım: Rhino+Grasshopper
- Ücretsiz Çılgınlar: Blender
Kendi zehirini seç, dostum. Ama benim gibi 4 tanesini indirip eğitimlerde kaybolma.
Hoo, nereden başlasam. Evet, @cacadordeestrelas büyük isimlerin çoğunu anlattı, ama bence CAD dünyasına girmek ne kadar bunaltıcı olabileceğini biraz üstü kapalı geçti. Bu sadece bir yazılım seçmekle ilgili değil—bu, acı seçmekle ilgili.
İşte gerçek çay: Eğer daha önce hiç CAD kullanmadıysanız, ‘kullanıcı dostu’ şeyler bile, örneğin Fusion 360 veya AutoCAD, ilk hafta boyunca bilgisayarınızı camdan fırlatıp atma isteği uyandırabilir. CAD’de kullanıcı dostu demek sadece “gece 2’de ağlamanızı daha az olası hale getiren” anlamına gelir.
Her neyse, tavsiyeler. Eğer PRO seviyesine çıkmayı hedefliyor ve kullanılabilirliğe önem veriyorsanız, Fusion 360’ı deneyin. İsviçre çakısı gibi ama aslında işlevsel. Parametrik mi istiyorsunuz? Onda var. Şekillendirme? Tabii ki. CNC için CAM entegrasyonu? Evet. SolidWorks kadar sanayi tasarımı için hardcore değil ama hey, SolidWorks dizüstü bilgisayardan tablete bulut kaydıyla geçiş yapmanıza izin veriyor mu? Hayır.
Şimdi, mimari için, biliyorum, Revit BIM nedeniyle tüm övgüleri topluyor, ama açıkçası, projeleriniz devasa değilse gereksiz bir yük. SketchUp’ı hafife almayın—tamam, daha basit, hatta belki temel düzeyde, ama sezgisel ve Revit’in karmaşık detay cehennemine girmeden önce konsept tasarımı için harika.
Eğer 3D baskıyla funky sanat havası yaratmak istiyorsanız, evet, Rhino havalıdır, ama bazen vahşi bir hayvanı evcilleştirmek gibi hissedebilir. Fusion 360, üretilebilirlik konusunda daha ilgiliyseniz (ve Grasshopper öğrenmek istemiyorsanız) daha iyi çalışabilir.
Ah, ve gerçek konuşma—eğer, mesela, beş parasız bir öğrenciyseniz veya sadece denemek istiyorsanız, Blender ücretsizdir ama çok daha fazla animasyon ve render ile alakalıdır. Sadece CAD yapıyorsanız, Blender bir tereyağı bıçağı savaşına alev makinesi getirmek gibidir. Ama hey, tamamen ÜCRETSİZ.
Kısacası?
- Yeni başlayan: Fusion 360
- Hardcore mühendislik: SolidWorks
- Mimarlar: Revit (ya da daha basit şeyler için SketchUp)
- Sanatsal/çılgın bilim insanı: Rhino
- Ücretsiz test alanı: Blender
Tek yapmanız gereken…BİRİNİ seçin, o işe odaklanın ve YouTube’dan öğrenin. Bana güvenin, ekranınıza sinirlenmektense eğitim videoları izlemek çok daha iyi.
Pekala, hadi bu CAD ikilemini bir sorun çözücü bakış açısıyla açalım. Seçenekler sizi bunaltıyor, anlıyorum. İşte abartısız bir şekilde özet:
Anahtar düşünce: Buradaki nihai hedef nedir? Uçak motorları mı yapıyorsunuz, modern bir gökdelen mi tasarlıyorsunuz yoksa özel bir 3D baskılı satranç seti mi üretiyorsunuz? Kullanım alanınız bu savaş alanını şekillendirir.
Eğer bir mühendisseniz: SolidWorks zirvede.
Parametrik tasarım, simülasyonlar ve detaylı montajlar için oldukça optimize edilmiş. Ancak, sistem gereksinimleri açısından zorlu olabilir (yüksek performanslı GPU = şart) ve fiyat etiketi cesur olmayanlar için zorlayıcıdır. Eğer gerçekten profesyonel, gelir getiren bir mühendislik alanında değilseniz, Fusion 360 gibi alternatifleri düşünün. Bulut avantajları, daha düşük maliyet ve—evet, doğru tahmin ettiniz—daha “yeni başlayanlar dostu” bir giriş sunar.
Mimarlık için: @ombrasilente Revit’i önermesine rağmen, Revit’in BIM’e derinlemesine odaklandığını ve mega projeler yönetmiyorsanız maraton koşucusunun eğitim kampı gibi hissettirebileceğini söyleyeceğim. SketchUp Pro, buna kıyasla inanılmaz sezgiseldir ancak BIM derinliğinden yoksundur—mimari tasarım için bir başlangıç kapısıdır.
Yaratıcılar ve 3D baskı tutkunları için: Rhino, karmaşık yüzey modelleme, eğriler ve organik tasarımlar için mükemmeldir. Grasshopper ile birlikte kullanıldığında harikadır, @cacadordeestrelas’ın belirttiği gibi. Ancak parametrik zorluklara henüz hazır değilseniz, Rhino’nun kendine has özellikleri sizi zorlayabilir. Fusion 360 bir kez daha burada devreye giriyor: CAD, CAM, simülasyon—daha dik bir öğrenme eğrisi olmadan çok yönlülüğü ile kazanıyor.
Blender? Açık konuşalım: Blender daha çok görselleştirme/animasyon sahasıdır. Estetik ve görselleştirme üzerine odaklanıyorsanız kullanın. CAD uzmanları, bu alanda Blender’ı mention etmekte şaşkınlıkla bakabilir.
TL;DR Fusion 360’ın Artıları & Eksileri
Artılar:
- CAD, CAM ve CAE’yi tek bir merkezde sunar.
- Uzaktan erişim için bulut depolama.
- Hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller için harika.
- Uygun fiyatlı abonelik modeli (ya da ticari olmayan kullanım için ücretsiz).
Eksiler:
- SolidWorks’e kıyasla büyük montajlarda daha az güçlü.
- İnşaat odaklı BIM’e derinlemesine dalıyorsanız sınırlı.
- Modern CAD iş akışlarını anlamayı gerektiriyor.
Buradaki diğerleri görüşlerini iyi açıkladı, ama sizi şununla bırakayım: Eğer ‘en iyi CAD yazılımını’ bir mitolojik yaratık gibi peşinden koşturursanız, projenize başlamadan haftalarınızı boşa harcarsınız. Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyin. Benim fikrim mi? Fusion 360 güvenlik ağı gibi hissettiriyor. Çok yönlü, kolay yaklaşılabilir ve uzun vadede hangi hassas araçlara ihtiyaç duyacağınızı bilmediğinizde makul fiyatlı.