Hızlı Tavsiyeye mi İhtiyacınız Var — Evde Sabit Diskten Veri Kurtarma

Harici sabit diskim aniden bilgisayarımda görünmemeye başladı ve içinde henüz yedeklemediğim önemli aile fotoğrafları, iş dosyaları ve kişisel belgeler var. Profesyonel bir hizmete para ödemeden önce evde deneyebileceğim güvenli veri kurtarma adımları olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Evde sabit disk veri kurtarma konusunda tavsiye, nelerden kaçınmam gerektiği ve veri kurtarma yazılımının yardımcı olup olamayacağı hakkında bilgi arıyorum.

Daha önce bu tür disk karmaşalarıyla uğraştım ve ilk birkaç dakika en kritik olanıdır. Dosyalar kaybolduğunda veya HDD’niz garip davranmaya başladığında, onu hemen kullanmayı bırakın. Üzerine bir şey kopyalamayın. Üzerine uygulama yüklemeyin. Durmadan kurcalamaya devam etmeyin. Yapılan her ek yazma işlemi, eski verilerinizin üzerine yazılma ihtimalini artırır.

Kurtarma araçlarını çalıştırmadan önce diskin nasıl davrandığına bakın. Ben şunlara dikkat ederdim:

1. tıklama veya sürtünme sesleri
  2. diskin bağlantısının kesilip yeniden bağlanması
  3. klasörlerin açılmasının çok uzun sürmesi
  4. diskin sistemde görünüp sonra kaybolması

Bunlardan herhangi birini görseydim, ayrıca bir disk yardımcı programıyla S.M.A.R.T. verilerini de kontrol ederdim. Bozuk sektörler, okuma hataları ve sağlık uyarıları genellikle bunun basit bir silme hatası olmadığını gösterir.

HDD hâlâ açılıyorsa ve içinden veri okuyabiliyorsanız, önce kolay şeylerle başlayın.

Geri Dönüşüm Kutusu veya Çöp Kutusu’nu kontrol edin. Kulağa bariz geliyor, evet, ama kayıp dosyaların baştan beri orada durduğunu gördüm.

Bundan sonra, zaten kullanmakta olduğunuz yedekleme sistemini gözden geçirin:

1. Windows’ta Dosya Geçmişi
  2. Windows’ta Önceki Sürümler
  3. Mac’te Time Machine
  4. OneDrive, Google Drive, Dropbox veya iCloud

Bulut depolamayı iki kez kontrol etmeye değer. Bu hizmetlerin birçoğu silinen dosyaları kendi çöp alanlarında 30 gün, bazen daha da uzun süre tutar.

Eğer bunların hiçbiri sonuç vermezse, kurtarma yazılımına geçin. Ben Disk Drill ile başlardım. Onu diğer bazı araçlara göre daha kolay buldum ve fazla kurulum gerektirmeden silinmiş dosyaları, biçimlendirilmiş diskleri, hasarlı bölümleri ve RAW birimleri işler. Önizleme özelliği de yardımcı olur, çünkü dosyayı kaydetmeden önce hâlâ açılıp açılmadığını görebilirsiniz.

Genelde izlenen akış şöyledir:

1. HDD’yi bilgisayarınıza bağlayın.
  2. Disk Drill’i hasarlı olan değil, farklı bir diske kurun.
  3. Programı başlatın ve sorunlu HDD’yi seçin.
  4. Taramayı çalıştırın.
  5. Bulduklarını önizleyin.
  6. Kurtarılan dosyaları başka bir diske kaydedin.

Hiçbir şeyi aynı HDD’ye geri yüklemeyin. Yıllar önce bu hatayı bir kez yaptım ve evet, kötü bir fikirdi.

Bir şey daha. Tarama sırasında disk daha sert tıklamaya başlarsa, bağlantısı sürekli kesiliyorsa veya tüm sisteminizi kilitliyorsa, orada durun. Fişini çekin. O noktada sorun fiziksel görünüyor ve kendi başınıza daha fazla kurtarma yapmaya zorlamak sonucu iyileştirmekten çok kötüleştirme eğilimindedir.

İlk olarak, süslü şeylere geçmeden önce basit olanları değiştirin. Birçok harici sürücü, diskin kendisi yüzünden değil; kablo, USB bağlantı noktası veya kutu kartı yüzünden arızalanır. Şunları deneyin:

1. Farklı bir USB kablosu.
  2. Farklı bir bağlantı noktası.
  3. Farklı bir bilgisayar.
  4. Harici adaptörü varsa, onu da kontrol edin.

Ardından Windows’ta Disk Yönetimi’ni veya Mac’te Disk İzlencesi’ni açın. Sürücü orada doğru boyutla görünüyorsa, şansınız daha yüksektir. Ayrılmamış, RAW veya dosya sistemi yok olarak görünüyorsa, açılır pencere ne derse desin biçimlendirmeyin.

Yazmayı durdurma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Sürücü kararsızsa hemen uzun bir taramaya başlamaya ise biraz katılmıyorum. Sürekli bağlantısı kopuyorsa, önce klonlayın, sonra klon üzerinde çalışın. Daha güvenli. Arızalı diske daha az yük bindirir. ddrescue gibi araçlar bunun için harikadır, ama dürüst olayım, biraz teknik sabır ister.

Sürücü bir dakikalığına bile bağlanıyorsa, önce en öncelikli klasörlerinizi kopyalayın. Aile fotoğrafları, vergi belgeleri, iş dosyaları. Aynı anda her dosyanın peşine düşmeyin.

Görünür kalıyor ve okunuyorsa, Disk Drill harici sabit disk veri kurtarma için evde kullanılabilecek sağlam bir seçenektir. Onu başka bir sürücüde kullanın, kurtarmayı da başka bir sürücüye yapın. Aynı sürücüye geri değil. Görsel bir adım adım anlatım isterseniz, şu harici sabit disk dosya kurtarma video rehberi takip etmesi kolaydır.

Tıklama, sürtünme sesi duyuyorsanız veya sürücü birkaç saniyede bir kayboluyorsa, durun. Kendin yap yöntemleri hızlıca riskli hale gelir. O noktada, fiyat açısından can sıkıcı olsa bile, laboratuvar daha güvenli seçenektir.

Herhangi bir şey yapmadan önce, sadece Dosya Gezgini/Finder’a değil, Windows’ta Aygıt Yöneticisi’ni veya Mac’te Sistem Bilgileri’ni kontrol edin. Sürücü donanım düzeyinde algılanıyor ama bağlanmıyorsa, bu tamamen ölmesinden çok dosya sistemi veya bölüm hasarına işaret eder. Biraz farklı sorun, biraz farklı ihtimaller.

Genelde @mikeappsreviewer ve @andarilhonoturno’ya katılıyorum, ama sırf görmek için 20 kez yeniden bağlamaya koşturmazdım. İnsanlar bunu yapıp işleri daha da kötüleştiriyor. Bir kez görünürse, en büyük klasörleri değil, önce en vazgeçilmez şeyleri alın.

Aslında pek bahsetmedikleri bir şey de kutunun kendisi. Birçok harici HDD, ucuz bir USB kutusunun içinde duran normal bir SATA sürücüdür. Bazen gerçek disk sağlamken USB köprü kartı ölür. Klipsleri kırmadan veya herhangi bir garantiyi bozmadan açma konusunda rahatsanız, sürücüyü çıkarıp bir SATA-USB adaptörü ya da dock ile doğrudan bağlayabilirsiniz. Bu daha önce beni kurtarmıştı. Ama kutuya gömülü donanım şifrelemesi olan bir WD modeliyse, bunu körlemesine yapmayın çünkü veriler orijinal kart dışında doğru okunmayabilir.

Ayrıca, sürücü dönüyor ama başlatmanızı, biçimlendirmenizi veya hataları düzeltmenizi istiyorsa, bunu görmezden gelin. Bu sihirbazlar şu anda dostunuz değil.

Yazılım olarak, sürücü yeterince uzun süre okunabilir kalırsa Disk Drill makul. Ayrıca bulunan dosyaları önce önizlenebilirlik ve dosya türüne göre sıralardım ki daha hızlı önceliklendirme yapabilesiniz. Ve en iyi sabit disk veri kurtarma yazılımı önerileri hakkında daha fazla görüş istiyorsanız, o başlığa bakmaya değer.

Sürücü sessizse ve tamamen ölü durumdaysa ya da tıklama sesi çıkarıyorsa, evde kurtarma işi aşağı yukarı bitmiştir. Orası laboratuvarlık.