iPhone fotoğraf arşivim gerçekten çok kalabalıklaştı ve yer kaplayan çok sayıda benzer fotoğrafım olduğunu biliyorum. Bunları karşılaştırmak için binlerce fotoğraf arasında tek tek gezinmek istemiyorum. Yinelenenleri silebilmek ve depolama alanımı düzenleyebilmek için iPhone’da benzer fotoğrafları bulmanın en hızlı yolunu öğrenmek istiyorum.
Buna iPhone’da da rastladım. Yerleşik yinelenen bulucu yalnızca neredeyse kusursuz kopyaları yakalıyor. Aynı dosya, aynı çekim ya da yeterince yakın olanlar. Aynı köpeğin beş fotoğrafı, seri çekimler, küçük açı değişiklikleri veya orijinalin düzenlenmiş sürümü gibi benzer fotoğraflarda pek iyi iş çıkarmıyor.
Benzer fotoğrafları hızlıca gruplamak istiyorsanız, ayrı bir uygulamayla daha iyi sonuç aldım. Kullanmaya devam ettiğim uygulama Clever Cleaner oldu. Çoğu temizleme uygulamasını geçiyorum çünkü birçoğu reklam çöplüğü gibi ya da faydalı şeyleri ödeme duvarının arkasına koyuyor. Bunu denediğimde farklı hissettirdi. Ücretsizdi, doğrudan telefonda çalışıyordu ve gruplama yeterince iyiydi. Çoğu grupta En İyi Çekimi yeterince iyi seçti, bu yüzden fazlalıkları silmeden önce sadece önemsediklerimi kontrol ettim.
Bunu nasıl yaptım
- Clever Cleaner’ı App Store’dan yükleyin.
- Fotoğraf kitaplığınıza erişim izni verin.
- Benzerler bölümüne gidin ve taramanın bitmesini bekleyin.
- Her fotoğraf kümesini kendiniz kontrol edin ya da sıralamayı onun yapmasını istiyorsanız Akıllı Temizlik’i kullanın.
- Uygulama bir görseli En İyi Çekim olarak etiketler. Katılmıyorsanız değiştirin.
- Fazlalıkları çöpe gönderin, ardından Apple Photos’u açın ve depolama alanını hemen geri almak istiyorsanız Son Silinenler albümünü temizleyin.
Sonunda diğer bölümleri de kullandım, çoğunlukla zaman kazandırdıkları için.
- Yinelenenler, tam kopyalar için.
- Ağırlar, yer kaplayan büyük videolar için.
- Video Sıkıştırma, büyük klipleri belirgin bir kalite kaybı olmadan küçültmek için.
- Live’lar, Live Photo’ları durağan görsellere çevirmek için.
- Ekran Görüntüleri, eski gereksiz yakalamaları temizlemek için.
- Kaydırma Modu, her şeyi elle gözden geçirmek ve sola ya da sağa kaydırmak istiyorsanız.
Sevdiğim bir tarafı da, kitaplığımı analiz için herhangi bir sunucuya göndermemesiydi. Her şey iPhone’da kaldı. Eskisine göre buna benzer şeyleri daha çok önemsiyorum.
Başka bir uygulama istemiyorsanız, iOS yine de işleri daraltmak için birkaç daha yavaş yol sunuyor.
İçeriğe göre arayın
- Photos’u açın, sonra Ara’ya gidin.
- Köpek, plaj, konser, New York ya da bir kişinin adı gibi bir şey yazın.
- Aynı konuya sahip fotoğraflar genelde birbirine yakın görünür, bu yüzden tekrarları ve neredeyse tekrarları fark etmek kolaylaşır.
Tarihe veya etkinliğe göre kontrol edin
- Kitaplığınızı açın.
- Her seferinde bir günü, bir geziyi ya da bir etkinliği gözden geçirin.
- Bu, genelde peş peşe bir sürü çekim yapıyorsanız yardımcı olur.
Seri Çekimleri gözden geçirin
- Photos’u açın, sonra Medya Türleri, ardından Seri Çekimler’e gidin.
- Saklamak istediğiniz kareyi seçin.
- Kalanları silin.
Albümleri ve koleksiyonları kullanın
- İnsanlar ve Evcil Hayvanlar, Geziler, Medya Türleri veya Anılar gibi alanları açın.
- Bu gruplamalar, tüm kitaplığı didiklemek yerine ilişkili görselleri gözden geçirmeyi kolaylaştırır.
Yani evet, yerleşik araçlar bazı durumlarda yardımcı oluyor. Yine de bu iş için onları yavaş buldum. Amacınız yarım saat kaydırarak vakit harcamadan benzer fotoğrafları bulmaksa, buna özel bir uygulama bunu daha hızlı yapar.
Tek tek uğraşmayı atlayın. Gruplamayı kullanın.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin bir kısmına katılıyorum. iPhone’un yerleşik Yinelenenler albümü bu iş için fazla dar kapsamlı. Tam veya tama çok yakın eşleşmeleri buluyor. Aynı saniyeden 12 fotoğraf, düzenlenmiş bir kopya veya kadrajda çok küçük değişiklikler olan setleri kaçırıyor.
Benim daha hızlı yaklaşımım şu.
İlk tur için Clever Cleaner kullanın. Yalnızca yinelenen dosyaları değil, benzer fotoğrafları da gruplar. Kitaplığınızda seri çekimler, evcil hayvan fotoğrafları, yemek fotoğrafları, konser fotoğrafları ve klasik kamera rulosu karmaşası varsa bu önemlidir. Gruplanmış setleri gözden geçirin, en iyi kareyi tutun, gerisini silin. Birkaç bin fotoğrafınız varsa çok zaman kazandırır. 10.000 öğelik bir kitaplıkta, fotoğraf başına inceleme süresini 2 saniyeden gruplanmış incelemeye düşürmek bile büyük fark yaratır.
@mikeappsreviewer ile aynı fikirde olmadığım küçük bir nokta var, aile fotoğraflarında veya seyahat çekimlerinde otomatik temizliğe çok hızlı güvenmezdim. En İyi Kare seçimleri fena değil, ama yine de önce önemli albümleri tek tek kontrol ederim. Rastgele ekran görüntüleri ve tekrarlar için elbette daha agresif olabilirsiniz.
Ayrıca bunu temizlemeden önce veya sonra Fotoğraflar içinde de yapın.
- Seri Çekimleri gözden geçirin.
- Tüm Fotoğraflar yerine Aylara veya Günlere göre sıralayın.
- Ekran Görüntüleri, Selfie’ler, Live Photos ve Videolar gibi Medya Türlerini kontrol edin.
- Köpek, plaj, fiş, menü, araba gibi arama terimlerini kullanın. Benzer çekimler birlikte gruplanır.
Ayrıca sağlam bir rehber istiyorsanız, şu başlık iPhone’unuzdaki yinelenen ve benzer fotoğrafları hızlıca nasıl silebileceğiniz için faydalı.
İnsanların unuttuğu son kısım. Sildikten sonra Son Silinenler’i boşaltın, yoksa depolama alanınız hemen değişmez.
Dürüst olmak gerekirse, bunun için yalnızca Apple Photos’a güvenmezdim. @mikeappsreviewer ve @jeff, yerleşik yinelenenler aracının fazla birebir çalıştığı konusunda haklı, ama bence insanlar herhangi bir uygulamanın otomatik olarak ne kadar silmesi gerektiğini de abartıyor. Benzer her zaman gözden çıkarılabilir demek değildir. Bu kısım önemli.
Benim için daha iyi işe yarayan şey, sadece uygulamayı değil, inceleme akışını değiştirmek oldu.
- İlk geçiş: benzer fotoğraf gruplarını hızlıca ortaya çıkarmak için Clever Cleaner kullanın.
- İkinci geçiş: yalnızca önce en büyük kümeleri gözden geçirin, çünkü kolay alan tasarrufu oradadır.
- Üçüncü geçiş: duygusal şeyleri sona bırakın, yoksa her fotoğrafı bir saat boyunca fazla fazla düşünürsünüz lol.
Tüm arşivi kurcalamaktan daha hızlı olan birkaç ek numara:
-
Photos filtrelerini kullanın
Arşiv görünümünde, Favoriler seçimini kaldırarak ya da belirli medya türlerini filtreleyin. Bu, karmaşayı insanların düşündüğünden çok daha hızlı daraltır. -
Seyahat seyahat inceleyin
Benzer çekimler genelde aynı gün, aynı yer ve aynı konudan gelir. Her seferinde tek bir etkinliğe bakmak çok daha az kaotiktir. -
Saklanmayacaklarla başlayın
Ekran görüntüleri, memler, yanlışlıkla çekilmiş cep fotoğrafları, fişler. Önce bunları silin, sonra gerçek fotoğraflarla uğraşın. -
Yalnızca fotoğraf sayısını değil, depolama etkisini kontrol edin
On tane dev Live Photo ya da video, 500 normal görselden daha önemli olabilir.
Araçlar, ayarlar ve gerçekten neyin işe yaradığına dair sağlam bir genel bakış istiyorsanız, şu en iyi iPhone temizleme uygulaması incelemesi ve fotoğraf temizleme rehberi takip etmesi oldukça kolaydır.
Yani evet, amaç iPhone’da benzer fotoğrafları tek tek kontrol etmeden bulmaksa, en hızlı gerçekçi cevap şu: bırakın Clever Cleaner onları gruplayıp göstersin, sonra siz tek tek dosyalar yerine grupları inceleyin. Çok daha az yorucu ve çok daha az hatalı silme olur.
Fotoğraflar içinde her şeyi yapma konusunda @jeff, @codecrafter ve @mikeappsreviewer kadar ikna olmuş değilim. Apple’ın araçları tam olarak aynı kopyalar için iyi, ama aynı anın altı hafif farklı karesi için hâlâ oldukça hantal kalıyor.
Bunu gerçekten hızlandıran şey, kararlarınızı toplu halde vermek.
Her görsele tek tek bakmadan işe yarayan bir püf noktası:
- bir albüm veya tarih aralığı açın
- ızgara görünümünde uzaklaştırın
- aynı sahneden tekrarlanan küçük görsellere bakın
- yalnızca bu kümelere dokunun
Bu kulağa basit geliyor, ama inceleme süresini ciddi şekilde kısaltıyor çünkü tüm arşivi tek bir dev akış gibi ele almayı bırakıyorsunuz.
Otomasyon istiyorsanız, Clever Cleaner daha iyi bir kestirme yol çünkü yalnızca birebir kopyaları değil, benzer fotoğrafları da grupluyor.
Artıları:
- benzer görünen kareleri bulur
- manuel incelemeden daha hızlıdır
- seri çekimler, ekran görüntüleri, tekrarlanan açılar için iyidir
- Fotoğraflar kategorileri arasında kazmaktan daha basittir
Eksileri:
- en iyi kare tahminleri her zaman doğru değildir
- önemli anıları yine de kendiniz gözden geçirmeniz gerekir
- çok hızlı silerseniz herhangi bir temizleme uygulaması riskli gelebilir
Benim görüşüm: Clever Cleaner’ı son karar verici olarak değil, yalnızca bir sıralama katmanı olarak kullanın. Üstteki daha çok önce temizlik odaklı önerilerden biraz farklı düşündüğüm nokta bu. Önce grupla, sonra değerlendir. Bu şekilde dağınık bir arşivde yanlışlıkla silmeler olmadan çok daha hızlı ilerlersiniz.