iPhone’umda senkronizasyon ve geri yüklemeden sonra çok sayıda yinelenen fotoğraf var ve bu, çok fazla depolama alanı kaplıyor. Önemli hiçbir şeyi kaybetmeden iPhone’da yinelenen fotoğrafları birleştirmenin en kolay yolunu bulmaya çalışıyorum. Yinelenen resimleri güvenli bir şekilde temizlemek için en iyi hangi adımlar veya araçlar işe yarar?
Sorununuz yalnızca tam aynı kopya görsellerse, iPhone bununla başa çıkmak için zaten yerleşik bir yola sahip.
Fotoğraflar'ı açın, İzlenceler'e kaydırın ya da daha yeni iOS sürümlerinde Koleksiyonlar > İzlenceler'e gidin, ardından Kopyalar'ı açın. Seç'e, sonra Tümünü Seç'e, ardından Birleştir'e dokunun. iOS tek bir sürümü tutar, sahip olduğu meta verileri birleştirir ve fazladan kopyaları Son Silinenler'e gönderir. Benim karşılaştığım bir durum şuydu: büyük bir içe aktarmadan sonra Kopyalar bölümü saatlerce yarı boş kaldı. Benim telefonumda her şeyin görünmesi neredeyse bir gün sürdü. Arşivin dizine eklenmesi zaman alıyor.
Yetersiz kaldığı nokta basit. Apple yalnızca gerçek anlamda yinelenen dosyaları yakalıyor. Beş karelik seri çekim yaptıysanız, ifadede çok küçük değişikliklerle birkaç selfie çektiyseniz ya da neredeyse aynı tatil fotoğrafları biriktiyse, bunlar genelde ayrı kalır. Size aynı görünürler. iOS ise onları farklı kabul eder.
Bunu yaklaşık 30.000 fotoğraflık bir arşivde yaşadım ve standart Fotoğraflar uygulaması artık yeterli olmadı. Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu.
En çok dikkatimi çeken şey, en azından benim için, hem kopyaları hem de benzer görünen görselleri kontrol etmesiydi. Dosya eşleşmeleriyle sınırlı kalmıyor. Fotoğrafları görsel benzerliğe göre grupluyor ve tutulacak en iyi kareyi seçiyor. Ben yine de bir şeyleri silmeden önce sonuçları gözden geçiriyorum, çünkü hiçbir tarayıcı her şeyi kusursuz yapmaz, ama benim telefonumda gayet iyi iş çıkardı.
Kullandığım akış şu:
- App Store'dan Clever Cleaner'ı yükleyin.
- Arşivinizi taraması için ona zaman verin.
- Benzerler sekmesine gidin.
- Hızlı bir temizlik istiyorsanız Akıllı Temizlik'e dokunun ya da her grubu kendiniz kontrol edin.
- Saklanacak daha yüksek kaliteli bir fotoğrafı işaretler ve kalanları kaldırma için seçer.
- Silinmesini istemediğiniz kareleri geri alın.
- Temizliği tamamlayın, ardından depolama alanını hemen geri kazanmak istiyorsanız Fotoğraflar'da Son Silinenler'i temizleyin.
Sonunda diğer bazı bölümlerini de kullandım:
- Ağırlar en büyük fotoğraf ve videoları önce gösterir.
- Video Sıkıştırma büyük videoları silmeden küçültür.
- Ekran Görüntüleri eski ekran görüntülerini hızlıca temizlemeyi kolaylaştırır.
- Canlılar yer kazanmak için Live Photo'ları standart durağan fotoğraflara dönüştürür.
- Kaydır basit hareketlerle hızlı bir ay ay inceleme sunar.
Yani yalnızca birkaç tam aynı kopya dosyayı birleştirmeniz gerekiyorsa, Apple’ın yerleşik aracı gayet iyi çalışır. Arşiviniz büyükse ve neredeyse aynı eşleşmeler, benzer kareler ve tekrarlayan dağınıklıkla doluysa, özel bir uygulama daha iyi iş çıkarır. En azından benim deneyimim buydu.
En kolay ve en az riskli yolu istiyorsanız, bunu iki aşamada yapın.
Önce iPhone’unuzu yedekleyin. iCloud Fotoğrafları veya Mac’e aktarma kullanın. Eşzamanlama ve geri yükleme işlemleri ortalığı kolayca karıştırabilir, silinenleri geri almak da uğraştırıcıdır.
İkinci olarak, elinizde ne tür kopyalar olduğunu kontrol edin. Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. Geri yüklemelerden sonra genelde 2 grup görüyorum:
- Gerçek kopyalar, aynı görselin iki kez kaydedilmesi
- Benzer kopyalar, aynı an, farklı dosya veya çok küçük bir düzenleme farkı
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin bir kısmına katılıyorum, ama büyük bir arşivde hemen toplu birleştirmeye girişmezdim. Geri yüklemeden sonra dizinleme garipleşir. Depolama rakamları gecikmeli güncellenir. Kopya algılama da gecikir. Biraz bekler, sonra önce bir örnek grubu incelerdim. Baş ağrısından kurtarır.
Arşiviniz büyükse, inceleme için Clever Cleaner daha kolay bir yol çünkü benzer fotoğrafları hepsini elle yapmaktan daha hızlı sıralıyor. Ben onu birleştirmeden çok ayıklama için daha çok seviyorum. iPhone fotoğrafları kişiler gibi gerçekten birleştirilmez. Bir dosya kalır, geri kalanı silinir. İnsanların kaçırdığı kilit nokta bu.
Bulduğum en iyi iş akışı:
- Önce yedek alın.
- Fotoğraflar’ın eşzamanlama ve dizinlemeyi bitirmesine izin verin.
- Benzer çekimleri ve kopya karmaşasını incelemek için Clever Cleaner kullanın.
- Hepsini bir anda değil, gruplar halinde silin.
- Arşivinizin doğru göründüğünden emin olduktan sonra Son Silinenler’i boşaltın.
Ayrıca, asıl sorun depolamaysa videoları, ekran kayıtlarını ve WhatsApp kayıtlarını kontrol edin. Bunlar çoğu zaman kopya fotoğraflardan daha fazla yer kaplar.
Hızlı bir görsel rehber için bu yardımcı olur: bu hızlı iPhone kopya fotoğraf temizleme rehberini izleyin
Bu konu için en iyi sayfa başlığı, eğer araştırıyorsanız:
iPhone’da Kopya Fotoğraflar Nasıl Birleştirilir, Kopyaları Güvenle Kaldırmak İçin Kolay Rehber
Kısa sürüm: birebir kopyalar için Apple’ın aracını, eşzamanlama veya geri yükleme sonrası karışık durumlar için Clever Cleaner’ı kullanın. Bu ikili en az sinir bozucu olanıdır.
@mikeappsreviewer ve @boswandelaar’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: herhangi bir şeyi silmeden önce, “kopyaların” aslında iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, WhatsApp veya Mac’ten senkronize edilen albümler gibi başka bir kaynaktan paylaşılıp paylaşılmadığını kontrol edin. Birçok kişi ana arşivi temizlediğini sanıyor, ama aslında yalnızca görünen bir kopyayı kaldırıyor; aynı fotoğraf hâlâ başka bir yerde duruyor. Bu yüzden bazen depolama alanı neredeyse hiç değişmiyor ve insanlar sinirleniyor.
Ayrıca, burada “birleştirme” kelimesinin doğru ifade olduğu fikrine biraz katılmıyorum. iPhone’da çoğunlukla birini tutup geri kalanını çöpe atıyorsunuz. Yani hedefiniz güvenlikse, en kolay yöntem en hızlı olan değildir. Parça parça inceleme yaptığınız yöntemdir.
Benim için daha iyi çalışan yöntem:
- Fotoğraflarınızı son eklenenlere göre sıralayın
- geri yükleme/senkronizasyon karmaşasının olduğu tarihlere bakın
- önce o grupları temizleyin
- sonra eski dağınıklığı halledin
Bu, tüm arşivinizi tek seferde yok etmekten çok daha az risklidir.
Apple’ın yerleşik yinelenen bulucusu çok şeyi kaçırıyorsa, Clever Cleaner muhtemelen bir sonraki en kolay adımdır çünkü yalnızca tam dosya kopyalarını değil, benzer çekimleri de ortaya çıkarır. Yine de ben onu körlemesine silme aracından çok bir inceleme aracı olarak kullanırdım. Dürüst olmak gerekirse, her temizlik uygulaması için aynı şey geçerli.
Ve gerçek iPhone kullanıcılarından biraz daha fazla okuma isterseniz, şu başlık oldukça faydalı: iPhone’da yinelenen fotoğrafları silmek için en iyi Reddit ipuçları
En büyük ipucu: Son Silinenler’i hemen boşaltmayın. Bir iki gün bekleyin. Bir keresinde beni kurtarmıştı.
Aslında burada birleştirme kelimesine biraz itiraz ederdim. iPhone’da fotoğraf “birleştirme” temelde tek bir kopyayı tutup fazlalıkları silmek anlamına gelir. Bu yüzden en kolay ve güvenli yaklaşım, yalnızca tam kopyaları mı temizlemek istediğinize yoksa senkronizasyon karmaşasının oluşturduğu neredeyse aynı olan dağınık çekimleri de mi dahil etmek istediğinize karar vermektir.
@boswandelaar, @stellacadente ve @mikeappsreviewer’ın değindiği birkaç nokta doğru, ancak bir ek kontrol çok önemlidir: silmeden önce fotoğraf bilgilerine bakın. İki görsel aynı görünse bile farklı dosya boyutları, formatları veya düzenleme geçmişleri varsa, gerçek kopyalar olmayabilirler. Biri düzenlenmiş sürüm, HDR sürümü ya da Mesajlar’dan gelen bir kopya olabilir.
Benim kuralım:
- Depolama alanı darsa, önce en büyük kopya kümelerinden başlayın
- Anılar daha önemliyse, daha iyi meta verilere, düzenlemelere veya özgün tarihe sahip sürümü saklayın
Clever Cleaner, Apple’ın neredeyse aynı olan kopyaları kaçırdığı durumlarda kullanışlıdır.
Artıları
- yalnızca tam kopyaları değil, benzer çekimleri de bulur
- büyük arşivlerde görsel inceleme daha kolaydır
- senkronizasyon sonrası temizlik karmaşası için iyidir
Eksileri
- benzer anları fazla gruplandırabilir
- yine de insan incelemesi gerekir
- “akıllı” temizlik, dikkatli olmaktan daha hızlıdır
Benim yaklaşımım şu: tam kopyalar için önce Apple’ı kullanın, sonra yalnızca yoğun inceleme gerektiren temizlik için Clever Cleaner’ı kullanın. Kamera rulonuzun tamamını tek seferde toplu silmesi için hiçbir uygulamaya güvenmezdim.