Kartı Boşalttıktan Sonra Silinen GoPro Videosunu Kurtarabilir miyim? Tavsiyeniz var mı?

GoPro SD kartımı bazı önemli görüntüleri yedeklemeden önce yanlışlıkla boşalttım ve şimdi videolar kayboldu. Kart temizlendikten sonra silinen GoPro videolarını kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını ve durumu daha kötüleştirmemek için hemen hangi adımları atmam gerektiğini anlamaya çalışıyorum.

Eksik GoPro klipleri yüzünden birden fazla kez canım yandı ve bu, ayrıntıların önemli olduğu kurtarmalardan biri. Bazen görüntüler hâlâ kartta duruyordur. Bazen dosya girişi kaybolmuştur ama veri bloklarına dokunulmamıştır. Sinir bozucu kısım şu: aksiyon kamerası videosunu kurtarmak, silinmiş bir JPG veya Word dosyasını geri getirmekten daha zordur.

Herhangi bir şeye dokunmadan önce buradan başlayın

SD kartı çıkarın ve kullanmayı bırakın.

Ciddiyim. Daha fazla görüntü çekmeyin. Kartı biçimlendirmeyin. Rastgele düzeltme araçları çalıştırmayın. Yeni veriler eski video parçalarının üzerine yazıldığında, kurtarma çok hızlı şekilde zorlaşır. Bunu yıllar önce birkaç ek klip çekip bir şeyleri test etmek için denedikten sonra zor yoldan öğrendim. Kötü bir hamleydi.

Kurtarma yazılımı çalıştırmadan önce, önce şunları kontrol ederdim:

1. Hesabınız bulut yedekleme içeriyorsa GoPro bulut Çöp Kutusu veya Son Silinenler
  2. Bilgisayarınıza, dizüstünüze veya harici sürücünüze aktardığınız kopyalar
  3. Karttaki LRV dosyaları, çünkü bazen elinizde kalan tek şey bu önizleme klipleri olur
  4. Kartı tekrar taktığınızda kameranın dosyayı onarmanızı isteyip istemediği

Bunların hiçbiri işe yarar bir şey vermezse, o zaman evet, sonraki adım kurtarma yazılımıdır.

Bu dosyalar neden baş belası

Birçok kişi silinmiş videoyu silinmiş fotoğraflar gibi değerlendiriyor. Ben de başta öyle yapmıştım. Aynı karmaşa değil.

Daha yeni kameralar her zaman tek bir düzenli parça halinde tek bir temiz MP4 oluşturmaz. Bir GoPro çoğu zaman ana videoyu, düşük çözünürlüklü önizleme dosyalarını, sesi, GPS gibi telemetri verilerini, küçük resimleri ve diğer meta verileri yaklaşık aynı anda yazar. Kart üzerinde bir klip, tek bir düzgün blok yerine bir yığın parçaya bölünmüş olabilir.

Bu yüzden yazılımın MP4 dosyasını bulduğu, geri yüklediği ama dosyanın açılmadığı ya da yarım saniye oynayıp durduğu gibi garip bir sonuçla karşılaşırsınız. Tarama parçaları buldu. Sıralamayı doğru şekilde yeniden oluşturmadı.

Bunu sürekli şu cihazlarda görüyorum:

1. GoPro Hero modelleri
  2. DJI dronları
  3. Insta360 kameraları
  4. Güncel Sony, Canon, Nikon ve Panasonic kameralar
  5. Araç içi kameralar

Bu, yalnızca taramanın yeterli olmadığı nadir durumlardan biridir. Yeniden oluşturma mantığı çok önemlidir.

İlk olarak deneyeceğim şey

Disk Drill ile başlardım.

Sebebi basit. Gelişmiş Kamera Kurtarma modu, GoPro gibi kameralardan gelen parçalanmış videolar için tasarlanmıştır. Dosyanın tek bir kesintisiz blokta bulunduğunu varsaymak yerine, dağınık video parçalarını arar ve bunları yeniden oynatılabilir bir sonuç haline getirmeye çalışır. Aksiyon kameraları, dronlar ve araç kameraları için bu yaklaşım, düz bir dosya tarama yönteminden daha mantıklıdır.

Kabaca iş akışı şöyle:

1. SD kartı bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın
  2. Disk Drill'i açın
  3. SD kartı seçin
  4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin
  5. Taramayı çalıştırın
  6. Bulduklarını önizleyin
  7. Kurtarılan dosyaları aynı karta değil, başka bir yere kaydedin

Önizleme kısmı çok yardımcı olur. Bir yığın dosyayı diske aktarmadan önce kurtarılan bir klibin kullanılabilir olup olmadığını kontrol edebilmeyi seviyorum. Kart kararsız çalışıyorsa, önce birebir bir imaj oluşturmak daha güvenli bir yoldur. Profesyoneller bunu bir sebeple yapar. Ben de bir kart tarama sırasında daha da kötüleşince bunu yapmaya başladım. hiç eğlenceli değil.

İnsanların bahsettiği diğer araçlar

PhotoRec anılmayı hak ediyor çünkü ücretsiz ve çok geniş bir dosya türü yelpazesini ortaya çıkarıyor. Kullandım. Bir dereceye kadar işe yarıyor, tabii beklentilerinizi kontrol altında tutarsanız. Sorun şu ki özel bir kamera-video yeniden yapılandırması yok, sonuçları önizlemiyor ve genelde elle ayıklamanız gereken bir dosya dağı çıkarıyor. Zamanınız ve sabrınız varsa, tamam. Bozuk GoPro görüntülerinde daha temiz bir çözüm istiyorsanız, biraz kaba kalıyor.

UFS Explorer farklı bir tür. Daha ciddi bir araç, daha fazla ayar, daha fazla derinlik. Daha zor durumlarda birçok tüketici uygulamasını geride bırakabilir. Bunun karşılığında arayüz ve iş akışı daha ağırdır ve yine de parçalanmış aksiyon kamerası görüntülerine yönelik aynı özel Gelişmiş Kamera Kurtarma yolunu sunmaz.

Saldırı sıralamam

Yakın tarihli bir GoPro, DJI drone veya benzeri bir cihazdan silinmiş görüntülerle uğraşıyor olsaydım, şu sırayla ilerlerdim:

1. Bulut çöp kutusunu, yedekleri, LRV dosyalarını ve kameradaki onarım istemlerini kontrol et
  2. Önce Disk Drill kullan
  3. Ücretsiz bir alternatif gerekseydi PhotoRec kullanırdım
  4. Durum daha kötü görünüyorsa ve daha fazla kontrol gerekiyorsa UFS Explorer’a geçerdim

Görüntüleriniz önemliyse, en önemli şey hız ve ölçülü davranmaktır. Karta veri yazmayı durdurun. Kart üzerinde bir kart okuyucu aracılığıyla çalışın. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin. Bu kameralarla küçük hatalar hızla birikir ve evet, bunu zor yoldan öğrendim.

Evet, GoPro kartını temizledikten sonra bile hâlâ mümkün. Asıl soru, temizliğin nasıl gerçekleştiği. Tümünü silme / hızlı biçimlendirme mi? Kurtarma ihtimali genelde hâlâ fena değildir. Tam biçimlendirme veya sonrasında çok fazla yeni kayıt mı yapıldı? Evet… o zaman işler hızla kötüleşir.

Genelde @mikeappsreviewer ve @caminantenocturno ile aynı fikirdeyim, ama görüntüler çok parçalanmışsa kendin yap konusunda biraz daha az iyimserim. GoPro dosyaları, kurtarma yazılımı başarılı dese bile yarı çalışan çöp hâlinde geri gelebilir. Bu kısım insanları fena hâlde sinirlendiriyor.

Onların pek üzerinde durmadığı bir ek şeyi de kontrol ederdim: bilgisayarınızın gizli içe aktarma önbellekleri. GoPro’yu daha önce Quik, Photos, Lightroom, Finder, Windows Photos vb. ile bağladıysanız bazen etrafta geçici aktarmalar, önizlemeler veya kısmi kopyalar kalabiliyor. Sadece dosya adına göre değil, dosya türüne ve tarihe göre arayın.

Ayrıca, MP4 dosyalarını kurtarıp oynatamıyorsanız, hemen bozuk olduklarını varsaymayın. Bazen video verisi oradadır ama kapsayıcı bozulmuştur. Bir onarım aracı bazen başlığı yeniden oluşturabilir. Her zaman değil, ama vazgeçmeden önce denemeye değer.

Yazılım için Disk Drill burada mantıklı, çünkü GoPro SD kart video kurtarma, kameraya duyarlı taramanın genel silinen dosya kurtarma araçlarından daha fazla yardımcı olduğu durumlardan biridir. Yine de mümkünse orijinal karta dokunmaktan kaçınırdım.

Daha fazla topluluk görüşü isterseniz şu da ilgili olabilir: GoPro görüntü kurtarma tartışması ve kurtarma ipuçları

Kısaca: kartı kullanmayı bırakın, gizli içe aktarmaları/önbellekleri kontrol edin, Disk Drill deneyin ve kurtarılan dosyalar bozuksa başarısız olduğunu varsaymadan önce video onarımını test edin.

Evet, kartı boşalttıktan sonra da kurtarma hâlâ mümkün olabilir; tabii hemen kullanmayı bıraktıysanız. En büyük etken üzerine yazmadır. GoPro, silmeden sonra birkaç yeni klip bile yazdıysa, şansınız hızla düşer.

Bir konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: karta dokunmayı bırakın. Kameraya geri takıp onarım önerip önermediğine bakma konusunda ise biraz katılmıyorum. Ben bunu ilk adım olarak yapmazdım. Bazı kameralar takıldığında küçük dosyalar yazar ve görüntüler önemliyse bu gereksiz bir risktir.

Benim yapacağım şeyler:

1. Fiziksel anahtarı varsa SD kartı kilitleyin.
  2. Kamera USB bağlantısı yerine kart okuyucu kullanın.
  3. Görüntüler çok önemliyse önce kartın tam bir imajını alın.
  4. Mümkünse taramayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde yapın.
  5. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin, asla tekrar SD karta değil.

GoPro dosyaları için Disk Drill denemeye değer çünkü silinmiş SD kart videolarını birçok genel dosya aracından daha iyi işler. Kart hızlı biçimlendirildiyse, kurtarma oranları çoğu zaman hâlâ fena değildir. Tam biçimlendirildiyse, ihtimaller kötüleşir. Flash medyada TRIM genelde SSD’lerdeki gibi etkin değildir, bu yüzden silinen görüntüler çoğu zaman üzerine yazılana kadar kalır. Bu yardımcı olur.

Ayrıca .LRV ve .THM dosyalarını da kontrol edin. Bunlar tam görüntünüz değildir ama MP4 bozulmuşsa bazen günü kurtarırlar.

Hızlı bir açıklama istiyorsanız, bu silinmiş SD kart video dosyalarını kurtarma hakkında kısa rehber fena değil.

Kısa versiyon: evet, silinen GoPro videolarını kurtarma birçok durumda hâlâ işe yarar. Kullanmayı şimdi bırakın. Kartın imajını alın. Disk Drill ile tarayın. Başka bir yere kurtarın. Klipler kritik derecede önemliyse, sonraki adım profesyonel bir laboratuvardır.