Lütfen USB sürücüsünden dosyaları kurtarmama yardım edin, dosyalar kayboldu

USB sürücüsündeki dosyalar aniden kaybolduktan sonra onları kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Sürücü bilgisayarım tarafından hâlâ algılanıyor, ancak tüm belgelerim ve fotoğraflarım kaybolmuş gibi görünüyor. Bu dosyalara gerçekten tekrar ihtiyacım var ve güvenli USB veri kurtarma adımları veya yardımcı olabilecek araçlar hakkında tavsiyelerinizi memnuniyetle karşılarım.

Ben sizin yerinizde olsam, USB bellek hâlâ normal bir sürücü gibi davranıyorsa veri kurtarma yazılımıyla başlardım. Sistemden kayboluyorsa, 0 bayt gösteriyorsa, birkaç saniyede bir bağlantısı kopuyorsa veya belirgin bir neden olmadan ısınıyorsa, orada durur ve bunu bir donanım sorunu olarak ele alırdım. Yaygın senaryoda, yani dosyalar silinmiş ama sürücü hâlâ okunabiliyorsa, yazılım daha ucuz ilk adımdır ve genelde en mantıklısıdır.

İlk olarak, ve evet bu insanların düşündüğünden daha önemli, USB sürücüye hiçbir şey yazmayı bırakın. Üzerine dosya yapıştırmayın. Format atmayın. Rastgele temizlik araçları çalıştırmayın. USB sürücülerde silinen dosyalar genelde normal Geri Dönüşüm Kutusu'nda durmaz. Dosya sistemi o alanı kullanılabilir olarak işaretler ve eski verileriniz yeni veriler üstüne yazılana kadar orada kalır. Üzerine yazıldıktan sonra ihtimal hızla düşer.

Taramadan önce yine de sıkıcı bir kontrol yapardım çünkü insanların dosyaların silindiğine yemin edip aslında gizlenmiş, taşınmış veya haftalar önce başka bir yere kopyalanmış olduğunu gördüm.

1. USB'de gizli dosyaları gösterin ve elle gözden geçirin.
  2. $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED veya sürücü bir Mac'e takıldıysa .Trashes gibi klasörleri kontrol edin.
  3. Bilgisayarınızdaki İndirilenler, Masaüstü, Belgeler ve tüm senkronizasyon klasörlerine bakın.
  4. Yedeklemeleri ve bulut hizmetlerini kontrol edin, Dosya Geçmişi, OneDrive, Google Drive, Dropbox, ne kullanıyorsanız.

Bunların hiçbiri sonuç vermezse, veri kurtarma yazılımına geçerdim.

Araçların hepsinin kendine özgü tuhaflıkları var. Farklı tarama yöntemleri, farklı dosya desteği, farklı önizleme kalitesi. Yine de iş akışı büyük ölçüde aynı kalır:

1. Kurtarma uygulamasını bilgisayarınıza kurun, USB sürücüye değil.
  2. USB'yi bağlayın ve uygulama içinde seçin.
  3. Silinen dosya veya kayıp dosya taraması başlatın.
  4. Taramanın bitmesine izin verin. Erken kesmek, insanların önem verdiği şeyleri kaçırmasının en yaygın yoludur.
  5. Uygulama destekliyorsa filtreleri kullanın, dosya türü, ad, tarih, boyut.
  6. Mümkün olduğunda dosyaları önizleyin.
  7. İhtiyacınız olanları seçin.
  8. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı USB'ye geri kaydetmeyin.

Son kısmı tekrarlıyorum çünkü insanlar yine de yapıyor. Aynı flash sürücüye geri kurtarmak, henüz çıkarmadığınız diğer silinmiş dosyaların üzerine yazma riski taşır. Bunu yıllar önce fotoğraflarla dolu ucuz bir bellekle ben de yaptım. Kötü karardı. Hızlı olmaya çalışarak kurtarmanın ikinci yarısını daha da kötüleştirdim.

Yazılım tarafında ise, ilk bakacağım seçenekler bunlar olurdu.

1. Disk Drill. Normal bir silinmiş dosya vakası için ilk deneyeceğim araç bu olurdu. FAT32, exFAT ve NTFS ile gayet iyi çalışır, düzeni takip etmesi kolaydır ve önizleme özelliği zaman kazandırır. Bir belge veya fotoğraf önizlemede açılıyorsa, bunu kurtarma sonucunun kullanılabilir olacağına dair iyi bir işaret sayarım. Dosya sistemi biraz bozulmuş olduğunda da fena iş çıkardığını gördüm, tamamen ölü değil ama düzgün de değilse.
  2. PhotoRec. Ücretsiz, çirkin, etkili. Dosya sistemi hasarlıysa, bu araç yine de insanların beklediğinden daha sık veri çıkarır. Ama sonrasındaki karmaşa can sıkıcıdır. Dosya adları ve klasör yapısı çoğu zaman bozulmuş ya da tamamen kaybolmuş olur, bu yüzden elinizdeki dosya yığınını elle ayıklamak zorunda kalırsınız. İyi bir kurtarma aracı. Eğlenceli değil.
  3. Data Rescue. Gördüğüm kadarıyla yeterince sağlam. Arayüzünü hiç pek sevmedim, kullanımı daha yavaş hissettiriyordu ve yeni kullanıcılar için daha az anlaşılırdı. Yine de ilk taramanız bir şeyleri kaçırırsa veya farklı bir araçla ikinci bir deneme yapmak isterseniz denemeye değer.
  4. Recuva. Eski, yalnızca Windows için, ama basit kurtarmalar için hâlâ kullanışlı. Normal ofis belgeleri, PDF'ler, JPG'ler ve benzeri dosyaları kaybettiyseniz, hâlâ denemeye değer. Daha yeni uç durum formatlarında veya daha zorlu dosya sistemi sorunlarında ondan çok şey beklemezdim.

Başta atlayacağım bir şey de CHKDSK veya önce onarım yapan herhangi bir komut olurdu. Bu araçlar dosya sistemi sorunlarını düzeltmek içindir. Silinen dosyaları geri getirmek için yapılmamıştır. Bazen yardımcı olurlar. Bazen de işleri toparlamaya çalışırken kurtarmayı zorlaştıracak kadar değişiklik yaparlar. Benim kuralım yıllardır aynı, önce kurtar, sonra onar.

Yani kısa cevap şu. USB hâlâ takıldığında açılıyor ve stabil görünüyorsa, önce Disk Drill ile tarardım, önemli olan her şeyi başka bir sürücüye kaydeder, sonra USB'nin kendisiyle ilgilenirdim. Sürücü fiziksel olarak dengesiz davranıyorsa, bağlantı koparıyorsa, aşırı ısınıyorsa, doğru görünmüyorsa, kendin yap yolunu bırakır ve bir kurtarma laboratuvarına verirdim.

USB hâlâ doğru boyutta görünüyorsa, önce dosyaların gizli veya sistem dosyasına dönüştürülüp dönüştürülmediğini kontrol ederdim. Bu, kötü amaçlı yazılım bulaştıktan sonra veya aygıt hatalı çıkarıldığında çok sık olur. Komut İstemi'ni açın ve şunu çalıştırın: attrib -h -r -s /s /d X:\*.* X yerine USB sürücü harfinizi yazın. Bunun 30 saniye içinde tüm klasörleri geri getirdiğini gördüm. Tarama gerekmez. Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz farklı düşünüyorum. Gizli dosya ihtimalini test etmeden önce rastgele yerel klasörleri kontrol etmeye çok fazla zaman harcamazdım, çünkü flash sürücülerde her şey bir anda kayboldu denildiğinde bunun en yaygın nedenlerinden biri budur. Sonra Disk Yönetimi'ne bakın. Bölümün hâlâ mevcut olduğundan ve kapasitenin normal göründüğünden emin olun. Sürücü FAT32 veya exFAT yerine RAW olarak görünüyorsa, onu biçimlendirmeyin. O noktada kurtarma yazılımı kullanın. Disk Drill, kaybolan bölümleri ve silinen dosyaları tek arayüzde ele aldığı için USB dosya kurtarma için sağlam bir seçimdir. Disk Drill fotoğraflarınızı önizleme çalışır durumda bulursa, şansınız fena değildir. Bir şey daha. Bu, sürücüyü herkese açık bir PC'ye taktıktan sonra başladıysa, yeniden kullanmadan önce bilgisayarınızı ve USB'yi kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayın. Kısayol virüsü saçmalıkları ne yazık ki hâlâ ortalıkta. Ayrıca, flash sürücü dosya kurtarma ile ilgili bu video rehbere göz atmaya değer: bu flash sürücü dosya kurtarma video rehberini izleyin USB'nin hangi dosya sistemini kullandığını, exFAT, FAT32, NTFS, ve klasörlerin görünür ama boş olup olmadığını paylaşırsanız, buradaki insanlar bunu hızla daraltabilir.
Lütfen USB sürücüsündeki dosyaları kurtarmama yardım edin, dosyalar kayboldu
@mikeappsreviewer ve @techchizkid’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey: USB’yi ikinci bir bilgisayarda, mümkünse farklı bir işletim sisteminde de kontrol edin. Garip bir sürücü/önbellek sorunu yüzünden bir Windows makinede flash belleklerim boş görünmüş, sonra başka bir bilgisayarda dosyalar normal şekilde görünmüştü. Kulağa saçma geliyor ama size çok zaman kazandırabilir. Ayrıca, Windows size bunu önerirse USB’yi “onar”mamayı tavsiye ederim. Birçok kişi alışkanlıktan tara/düzelt seçeneğine tıklıyor, sonra neden kurtarma işinin daha karmaşık hale geldiğini merak ediyor. O uyarı şu anda sizin dostunuz değil. Sürücü açılıyor ama boş görünüyorsa, şu işaretlere dikkat edin: - klasörler hâlâ orada ama içinde dosya yok - gerçek klasörler yerine garip kısayollar var - dosya adları anlamsız karakterlere dönmüş - ortada hiçbir şey yokmuş gibi görünmesine rağmen kapasitenin bir kısmı kullanılmış görünüyor Sürücüde kullanılan alan hâlâ görünüyorsa, bu genellikle verilerin fiziksel olarak hâlâ orada olabileceği anlamına gelir. Bu oldukça iyi bir işarettir. Dosyalar çok önemliyse ilk etapta ücretsiz araçlara fazla derinlemesine yönelme konusunda biraz aynı fikirde değilim. Deneme için ücretsiz araçlar iyidir, ama klasör yapısı, dosya adları, önizlemeler ve daha az karmaşa istiyorsanız, bir USB bellek için Disk Drill genellikle daha kolay ilk denemedir. Özellikle fotoğraflar ve belgeler için. Taramayı çalıştırın, önizleyebildiklerinizi önizleyin ve kurtardıklarınızı aynı belleğe değil, dahili diskinize veya başka bir harici sürücüye kaydedin, bu zaten çok açık. USB tarama sırasında bağlantıyı kesmeye başlarsa, aşırı yavaşlarsa veya sistemi kilitlerse, durun. O noktada artık gerçekten normal silinmiş dosyalar bölgesinde değilsiniz. Ek okuma için, en iyi USB flash sürücü veri kurtarma yazılımı önerileri hakkındaki bu başlığa da göz atmaya değer. Mümkünse şu 3 şeyle geri dönüş yapın: 1. USB için görünen dosya sistemi 2. üzerinde kullanılan alanın hâlâ görünüp görünmediği 3. dosyaların bir anda mı yok olduğu yoksa başka bir bilgisayar kullandıktan sonra mı kaybolduğu Bu, durumu oldukça hızlı daraltacaktır.
Lütfen USB Sürücüsünden Dosyaları Kurtarmama Yardım Edin, Dosyalar Kayboldu