Mac bilgisayarımdan yanlışlıkla bazı önemli dosyaları sildim ve yedeklenmediklerini fark ettim. Daha fazla veri kaybına yol açmadan belgeleri ve fotoğrafları kurtarmaya yardımcı olabilecek güvenilir bir Mac dosya kurtarma yazılımı arıyorum. Eğer güvenilir bir Mac veri kurtarma aracı kullanmış olan varsa, yardımınızı gerçekten çok takdir ederim.
Bununla macOS yeniden kurulumu sırasında harici bir SSD’yi sildikten sonra karşılaştım. Aptalca bir hata, pahalı bir ders. Sonrasında bir sürü kurtarma uygulamasını denedim ve sürekli geri döndüğüm uygulama Disk Drill oldu.
Birçok Mac kurtarma uygulaması ekran görüntülerinde temiz ve düzgün görünüyor, sonra taramaya başlayınca dağılıyor. Yavaş indeksleme, bozuk önizlemeler, garip APFS desteği, hepsini gördüm. Disk Drill yeni Mac’lerde daha stabil hissettirdi. Apple Silicon’da sorunsuz çalışıyor, APFS, HFS+ ve exFAT okuyor ve adımlar da yarım saat menüler arasında dolaşmadan yeterince kolaydı.
Önizleme özelliği beklediğimden daha önemli çıktı. Ödeme yapmadan önce kurtarılan belgeleri, fotoğrafları, video klipleri ve PSD dosyalarını kullanılabilir olup olmadıklarını görmek için kontrol ettim. Bazı araçlar bulunan dosyaların devasa bir listesini çıkarıyor, sonra bunların yarısı bozuk ya da boş çıkıyor. Bu araç hâlâ sağlam olanları göstermede daha iyiydi.
İçinde faydalı bulduklarım:
- Arızalanmaya başlayan sürücüler için bire bir disk yedeği
- S.M.A.R.T. durum kontrolleri
- Yinelenen dosya temizleme
- Recovery Vault koruması
- Parçalanmış video dosyaları için Gelişmiş Kamera Kurtarma
Disk imajı seçeneği, kurulu tutmak isteyeceğim asıl kısım. Sürücünüz tıklama sesleri çıkarmaya başlarsa, masaüstünden kaybolursa veya rastgele yeniden bağlanırsa, önce onu klonlamak çoğu zaman daha güvenli adımdır. Bunu biraz geç öğrendim.
Daha ağır işlerle uğraşıyorsanız, RAID, hasarlı bölümler, NAS kutuları gibi, o zaman R-Studio’ya bakmaya değer. Birçok sistem yöneticisi tipi çirkin kurtarma işleri için ona güveniyor. Ben de denedim. Hızlı, buna şüphe yok. Ama normal kullanıcılar için arayüz, etiketsiz bir kontrol odasına girmek gibi hissettiriyor. Dosya sistemi düzeyinde ayrıntıyı seviyorsanız, onunla iyi anlaşırsınız. Yoksa onuncu dakikada nefret edersiniz.
iBoysoft Data Recovery ile de biraz zaman geçirdim. APFS’yi beklediğimden daha iyi ele aldı, bu yüzden bunun hakkını vereceğim. Benim sorunum fiyatlandırmaydı. Sürekli abonelik planlarına yöneliyordu ve tek seferlik kurtarma işleri için yazılımların bunu yapmasından bıktım.
Ücretsiz olması sizin kesin sınırınızsa, PhotoRec’in hâlâ bir yeri var. Daha önce kullandım. Dosyaları imzaya göre çekiyor, bu da genelde verileri geri aldığınız anlamına geliyor, ama dosya adları ve klasör yapısı çoğunlukla kayboluyor. Büyük bir sürücüde çıktı çok hızlı şekilde karmakarışık oluyor. Sonunda binlerce dosyayı elle ayıklamak zorunda kalıyorsunuz, ki bu hiç eğlenceli değil. Yine de çalışıyor. Zorlu, ama çalışıyor.
İnsanların atladığı bir kısım var ve bu, seçtiğiniz uygulamadan daha önemli. Kurtarma başarısı, veri kaybından sonra ne olduğuna büyük ölçüde bağlı. Eğer hiçbir şey olmamış gibi Mac’i kullanmaya devam ettiyseniz, özellikle SSD ile, yeni yazmalar eski verilerin yerini almaya başladığı için şansınız hızla düşer.
Önemli bir şeyi kaybettiyseniz, önce şunu yapın:
- Sürücüyü kullanmayı bırakın
- Kurtarma yazılımını aynı sürücüye kurmayın
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin
- Sürücü kararsızsa, kurtarmayı denemeden önce bir imaj alın
Benim gördüğüm kadarıyla, bu dört şeyi yapmak, kurtarma uygulamaları arasında geçiş yapmaktan daha fazla sonucu değiştirdi.
Kısa cevabı isterseniz, Mac’te başlamak için en kolay seçenek Disk Drill’dir. Silinmiş belgeleri ve fotoğrafları genelde iyi işler ve para harcamadan önce önizleme özelliği faydalıdır. @mikeappsreviewer ile bir noktada hemfikirim, yeni Mac’lerde APFS desteği çok önemlidir.
Bu durum için R-Studio konusunda biraz farklı düşünüyorum. Harika bir araç, ancak basit bir yanlışlıkla silme durumunda fazla kapsamlı geliyor ve insanları yavaşlatıyor. Mac için bir başka sağlam seçenek isterseniz, Data Rescue’ya da bakmaya değer. Çok uzun zamandır piyasada ve testlerimde dosya türlerini düzenli tutma konusunda daha iyiydi, ancak büyük SSD taramalarında daha yavaştı.
Uygulamadan daha önemli olan küçük bir kural var. Kurtarma işlemini farklı bir sürücüye yapın. Silinen dosyalarınız dahili SSD’deyse, oraya sürekli bir şeyler kurup en iyisini ummayın. SSD trim çok acımasızdır.
Dosyalarınız kısa süre önce silindiyse, önce Disk Drill’i deneyin. Disk Utility sürücü hataları gösteriyorsa veya Mac taramalar sırasında donuyorsa, işler daha kötüye gitmeden durun ve profesyonel bir servise geçin.
Kullanıcıların yan yana seçimleri için şu başlık faydalı:
Reddit kullanıcılarından en iyi Mac veri kurtarma yazılımı önerileri
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Kullanım kolaylığı ve önizleme için Disk Drill
- Düzenli dosya sıralaması için Data Rescue
- Ücretsiz bir seçenek gerekiyorsa ve dağınıklığı sorun etmiyorsanız PhotoRec
Umarım silmeden sonra sürücüye çok fazla yazmamışsınızdır. Buna çok şey bağlıdır.
Bunu aslında neyin silindiğine ve nerede depolandığına göre ayırırdım, çünkü insanlar tüm “Mac kurtarma” araçlarını aynı kefeye koyuyor ve gerçekten aynı değiller.
Mac SSD’de sıradan kazara silme durumları için, başlangıç olarak muhtemelen en pratik seçenek Disk Drill. @mikeappsreviewer veya @espritlibre’un haksız olduğunu söylemiyorum, ama bence insanlar bazen “özellik listesini” fazla abartıp temel şeyleri yeterince önemsemiyor: tarama kalitesi, önizlemeler ve panik yaparken durumu daha da kötüleştirmeyecek kadar basit olup olmadığı. Disk Drill bu kısımları iyi yapıyor.
Genelde verilen önerilerden biraz ayrıldığım yer PhotoRec. Evet, ücretsiz, ama belgeler ve aile fotoğrafları için mi? Bütçeniz gerçekten sıfır değilse çoğu Mac kullanıcısını ilk olarak oraya yönlendirmezdim. Kurtarmayı adı olmayan dosyalarla dolu dev bir ıvır zıvır çekmecesine çevirebilir. Teknik olarak etkileyici, pratikte ise sinir bozucu.
Bakmaya değer iki diğer Mac seçeneği:
-
EaseUS Data Recovery Wizard for Mac
Yeni başlayanlar için oldukça uygun. Fiyatlandırma modeline bayılmıyorum, ama arayüzü kolay ve temel silinen dosya kurtarma için fena değil. -
Stellar Data Recovery for Mac
Duruma göre karışık bir itibara sahip, ama fotoğraflar ve ofis belgelerinde iyi iş çıkardığını gördüm. Yine de istediğimden daha yavaştı.
Normal kullanıcılar için dürüst sıralamam:
- Disk Drill
- EaseUS
- Stellar
Dosyalar aşırı önemliyse ve sürücü ses çıkarıyorsa, bağlantısını kesin ve kendin yap şeylerini bırakın. Cidden. Yazılım önerilerinin önemini yitirdiği nokta orası.
Ayrıca, hızlı bir görsel özet istiyorsanız, buna göz atmaya değer: silinen dosyalar ve fotoğraflar için en iyi Mac veri kurtarma yazılımı
Büyük mesele şu: silinen dosyalar dahili SSD’nizdeyse, zaman çok önemlidir. SSD’ler kalıcı temizlik konusunda epey acımasız olabilir, bu yüzden hiçbir şey olmamış gibi Mac’i kullanmaya devam etmeyin.