Przypadkowo usunąłem zdjęcia z wakacji z karty SD mojego aparatu Nikon przed wykonaniem kopii zapasowej i próbuję ustalić, czy odzyskanie jest jeszcze możliwe. Na karcie są ważne zdjęcia rodzinne i z podróży, więc potrzebuję pomocy w znalezieniu najbezpieczniejszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD aparatu Nikon bez pogorszenia sytuacji.
Przerabiałem to jakiś czas temu z kartą Nikona i jeszcze nie skreślałbym tych zdjęć. Usunięte ujęcia często da się odzyskać, nawet po szybkim formatowaniu. W moim przypadku znaczenie miało nie to, jak pliki zniknęły. Chodziło o to, czy nowe dane zostały na nich nadpisane.
Pierwsza rzecz: przestań teraz używać tej karty SD. Nie rób więcej zdjęć. Nie nagrywaj wideo. Nie formatuj jej ponownie. Każdy nowy plik zajmuje miejsce, a twoje stare pliki NEF lub JPEG mogą znajdować się w części tej samej przestrzeni.
Jeśli było to szybkie formatowanie, twoje szanse nadal są całkiem dobre. Jeśli wykonałeś pełne formatowanie albo jakiś rodzaj bezpiecznego wymazywania, odzyskanie danych staje się dużo trudniejsze.
Jeśli nie masz kopii zapasowej, od razu sięgnąłbym po oprogramowanie do odzyskiwania danych. Używałem do tego Disk Drill, głównie dlatego, że wykrywa formaty Nikon RAW, takie jak NEF i NRW, razem z JPEG, a cały proces jest na tyle prosty, że nie spędzasz godziny na zgadywaniu.
Co zrobiłem:
- Wyjąłem kartę SD z aparatu.
- Podłączyłem ją do komputera za pomocą czytnika kart.
- Zainstalowałem Disk Drill na komputerze, nie na karcie SD.
- Wybrałem kartę SD w aplikacji i kliknąłem Szukaj utraconych danych.
- Uruchomiłem Universal Scan. W przypadku usuniętych lub sformatowanych kart z aparatu zwykle od tego zaczynam.
- Poczekałem na zakończenie skanowania, a potem sprawdziłem podglądy.
- Odzyskałem pliki na komputer, nigdy z powrotem na tę samą kartę.
Jedna drobna rzecz, którą ludzie często pomijają: jeśli pliki RAW wyświetlają się poprawnie w podglądzie podczas skanowania, to zwykle jest to dobry znak. Miałem przypadki, w których nazwy zniknęły, a struktura folderów była kompletnym bałaganem, ale same dane obrazu nadal były w porządku.
Jeśli brakuje też filmów, uruchom Advanced Camera Recovery po głównym skanowaniu. Niektóre pliki wideo z aparatu kończą pofragmentowane, a standardowe skanowanie nie zawsze wykrywa je poprawnie.
Kilka irytujących rzeczy jest tutaj normalnych.
Odzyskane pliki RAW często tracą swoje oryginalne nazwy. Możesz zobaczyć ogólne nazwy zamiast zwykłej numeracji aparatu. Irytujące, jasne, ale to nie dowód, że pliki są uszkodzone.
Poza tym Windows Photos nie jest najlepszym narzędziem do oceny stanu plików Nikon RAW. Widziałem pliki NEF, które tam nie działały, a otwierały się bez problemu gdzie indziej. Więc jeśli odzyskany plik NEF nie otwiera się w domyślnej aplikacji, wypróbuj program z prawidłową obsługą Nikon RAW, zanim uznasz go za stracony.
Zanim zaczniesz skanowanie, sprawdź też oczywiste miejsca z kopiami zapasowymi, bo ludzie cały czas o tym zapominają:
- twój komputer, jeśli wcześniej skopiowałeś zdjęcia z wyjazdu
- SnapBridge
- dowolny folder synchronizowany z chmurą
- dysk zewnętrzny z wcześniejszego importu
Jeśli karta w ogóle się nie wyświetla, traci połączenie podczas skanowania albo wygląda na fizycznie uszkodzoną, przestałbym przy niej grzebać. Uszkadzająca się karta szybko staje się jeszcze gorsza. To moment, w którym bardziej sensowny zaczyna być serwis odzyskiwania danych, nawet jeśli to boli.
Więc tak, odzyskanie danych jest nadal możliwe, jeśli zdjęcia zostały usunięte, zniknęły po wyjeździe albo zostały wymazane szybkim formatowaniem. Czas ma tu znaczenie. Im mniej używasz karty, tym większa szansa na odzyskanie plików.
Tak, nadal jest to możliwe, jeśli przestałeś używać karty wystarczająco szybko.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej kwestii — najbardziej liczy się ryzyko nadpisania. Nie zgadzam się jednak z jedną częścią. Najpierw zrobiłbym obraz karty SD, jeśli Twoje oprogramowanie to obsługuje, i skanował obraz zamiast katować kartę kolejnymi ponownymi skanami. To bezpieczniejszy ruch, zwłaszcza jeśli karta jest starsza albo zawodna.
Kilka rzeczy specyficznych dla Nikona, które warto sprawdzić.
- Poszukaj ukrytych kopii zapasowych.
Niektóre przepływy pracy Nikona zostawiają zdjęcia w folderach importu, o których zapomniałeś.
Sprawdź:
- lokalizację importu katalogu Lightroom
- folder Obrazy w Windows
- folder importu Nikon NX Studio
- importy z telefonu przez SnapBridge
- kosz lub folder usuniętych zdjęć w synchronizacji chmurowej
-
Przetestuj kartę w innym czytniku.
Uszkodzony czytnik cały czas powoduje fałszywą korupcję danych. Widziałem karty, które nie działały w tanim czytniku USB, a w innym montowały się bez problemu. -
Jeśli pliki wrócą bez nazw, sortuj według sygnatury pliku.
Pliki NEF często odzyskują się po nagłówku, a nie po oryginalnej strukturze folderów. Oprogramowanie do odzyskiwania, takie jak Disk Drill, jest tutaj przydatne, ponieważ dobrze wykrywa formaty Nikon RAW, nawet gdy system plików jest kompletnie uszkodzony. -
Zwracaj uwagę na rozmiary plików.
Odzyskane pliki JPEG mające mniej niż kilka KB to śmieci. Pliki NEF powinny mieć rozmiar zbliżony do tego, co zwykle tworzy Twój aparat. Jeśli Twój Nikon zazwyczaj zapisuje pliki RAW o wielkości 20–30 MB, a odzyskane pliki mają 200 KB, to są uszkodzone. -
Odzyskuj na dysk twardy, a potem zweryfikuj w oprogramowaniu Nikona.
Podgląd Windows czasem kłamie. NX Studio albo Lightroom dadzą Ci lepszą odpowiedź, czy pliki NEF są nienaruszone.
Jeśli chcesz przejrzysty poradnik, ten przewodnik krok po kroku po odzyskiwaniu zdjęć z karty SD opisuje podstawowy proces prostym językiem.
Jeśli karta prosi o sformatowanie, nie klikaj tego. To bardzo często wprowadza ludzi w błąd.
Tak, to nadal możliwe. Najważniejszym czynnikiem nie jest samo usunięcie, tylko to, czy karta była od tamtej pory ponownie używana. Jeśli nie robiłeś więcej zdjęć, szanse są zwykle całkiem niezłe.
W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @viajantedoceu, ale jestem trochę mniej optymistyczny, gdy ludzie mówią, że szybkie formatowanie jest w porządku. Czasem tak jest, a czasem kompletnie rozwala strukturę folderów i sprawia, że odzyskiwanie jest strasznie chaotyczne. Nadal można odzyskać zdjęcia, ale mogą wrócić jako ogólne pliki z dziwnymi nazwami.
Jedna rzecz, którą bym dodał, a której oni nie podkreślili wystarczająco mocno: sprawdź sam aparat. Niektóre korpusy Nikona z podwójnymi slotami, zachowaniem pamięci podręcznej wewnętrznej lub aplikacjami do transferu mogą sprawiać, że ludzie myślą, że pliki zniknęły, choć w rzeczywistości istnieją gdzie indziej w procesie pracy. Sprawdź też, czy SnapBridge nie wysłał automatycznie mniejszych kopii na telefon.
Jeśli karta jest odczytywana na komputerze, odzyskaj dane teraz, a organizacją martw się później. Disk Drill to solidna opcja, ponieważ całkiem dobrze radzi sobie z formatami zdjęć Nikona, takimi jak NEF, i jest na tyle prosty, że nie będziesz się miotać w panice. Najpierw odzyskałbym wszystko na komputer, nawet te brzydko wyglądające pliki, a dopiero potem posortował te, które warto zachować.
Poza tym nie oceniaj odzyskanych plików zbyt szybko. Zdjęcie, którego nie da się wyświetlić w podglądzie systemu Windows, może nadal otworzyć się w Lightroomie, NX Studio albo innej aplikacji obsługującej RAW. Widziałem to nie raz.
Jeśli chcesz poznać więcej opinii o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych z kart SD dla usuniętych zdjęć, ten wątek zawiera też kilka przydatnych porównań.
Jeśli karta SD się rozłącza, zawiesza czytnik albo za każdym razem prosi o sformatowanie, przestań przy niej grzebać. To jest moment, w którym samodzielne działania mogą tylko pogorszyć sytuację.
Jeden dodatkowy aspekt poza tym, co omówili @viajantedoceu, @himmelsjager i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy karta to SDXC i czy jest sformatowana w exFAT. Wiele aplikacji do odzyskiwania potrafi znaleźć zdjęcia, ale niektóre gorzej radzą sobie z odbudową metadanych folderów exFAT, więc możesz odzyskać obrazy, ale stracić daty i nazwy. To nie oznacza niepowodzenia, tylko bałagan po odzyskiwaniu.
Trochę nie zgadzam się z podejściem skanuj wszystko wielokrotnie, aż coś się pojawi, w które ludzie często wpadają. Jeśli karta się zużywa, każde ponowne montowanie i ponowne skanowanie to kolejna szansa, że zacznie szwankować. Jedno ostrożne przejście jest mądrzejsze niż dziesięć pełnych nadziei prób.
Disk Drill to tutaj rozsądny wybór.
Zalety:
- dobre wsparcie dla formatów Nikon, takich jak NEF i JPEG
- prosty system podglądu
- całkiem skuteczne odzyskiwanie zdjęć z kart nawet wtedy, gdy foldery są uszkodzone
Wady:
- nazwy odzyskanych plików mogą być ogólne
- głębokie skanowanie może trochę potrwać
- pełne odzyskiwanie zwykle oznacza konieczność zapłaty
Jeszcze jedna praktyczna wskazówka: po odzyskaniu porównaj znaczniki czasu EXIF. Nawet jeśli nazwy zniknęły, znaczniki czasu pozwolą ci szybko odtworzyć kolejność zdjęć z wyjazdu. Porównaj też liczbę odzyskanych plików z tym, co mniej więcej pokazywał licznik odtwarzania w Nikonie przed usunięciem. To pomaga wychwycić ciche braki.
Jeśli karta odczytuje się bardzo wolno, nagrzewa się albo znika w trakcie odczytu, pomiń samodzielne próby i od razu oddaj ją do laboratorium odzyskiwania danych. To zwykle oznacza problem sprzętowy, a nie tylko usunięte pliki.