Windows 11 bilgisayarımda önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve silindiklerini fark etmeden önce Geri Dönüşüm Kutusu’nu zaten boşalttım. Bu belgeler ve fotoğraflar gerçekten çok önemli ve Windows 11’de silinen dosyaları mümkün olan en kısa sürede kurtarmanın en iyi yoluna ihtiyacım var. Güvenli kurtarma ipuçları veya yazılım önerileri için gerçekten minnettar olurum.
Merhaba,
Bir süre önce Windows 11'de bununla karşılaştım. Bir dosya tamamen gitmiş gibi görünüyordu, Geri Dönüşüm Kutusu'nda değildi, Shift+Delete ile silinmişti, yani tam anlamıyla yok olmuş gibiydi. Birçok durumda Windows dosyayı hemen silmez. Genellikle yalnızca ona olan başvuruyu kaldırır, ardından yeni veriler aynı alana yazılana kadar bekler. Bu yüzden evet, hızlı hareket ederseniz kurtarma çoğu zaman hâlâ mümkündür.
Kurtarma araçlarına dokunmadan önce kontrol edeceklerim
- Geri Dönüşüm Kutusu. Kulağa bariz geliyor ama kalıcı olarak silindiğine yemin ettiğim dosyaların oraya düştüğünü gördüm.
- Masaüstünüz, Belgeleriniz veya Resimleriniz oraya eşitleniyorsa OneDrive Geri Dönüşüm Kutusu.
- Dosya Geçmişi yedekleri.
- Dosyanın bulunduğu klasördeki Önceki Sürümler.
- Başka herhangi bir yedekleme yeri: harici SSD, eski USB bellek, başka bir bilgisayar, Google Drive, Dropbox, artık ne kullanıyorsanız.
Buradaki en önemli nokta şu: mümkünse sürücüyü kullanmayı bırakın. Ciddiyim. Üzerine uygulama kurmayın. Üzerine indirmeler atmayın. Bir sürü dosyayı sağa sola taşımayın. Her yazma işlemi, silinen verilerinizin üzerine yazılma olasılığını artırır. SSD'lerde bu durum TRIM yüzünden daha da kötüleşir. TRIM işini yaptıktan sonra kurtarma çok hızlı şekilde zorlaşır, bazen imkansız hale gelir.
Dosya başka hiçbir yerde yoksa
O zaman kurtarma yazılımını denerdim.
İlk başvuracağım araç Disk Drill olurdu. Birkaç başka aracı test ettikten sonra onu kullandım ve açık ara en az can sıkıcı olanı oydu. Daha temiz bir arayüz, daha az garip adım vardı ve benim durumumda kurtarılan dosyaların önemli bir kısmında orijinal dosya adlarını ve klasör yollarını korudu. Sırf bu bile bana epey zaman kazandırdı.
Bunu nasıl yapardım
- Disk Drill'i, dosyanın silindiği sürücüye değil, farklı bir sürücüye kurun.
- Programı başlatın ve etkilenen sürücüyü seçin.
- Kayıp Verileri Ara düğmesine tıklayın.
- Bekleyin. Tam taramalar büyük sürücülerde hızlı olmaz.
- Sonuçları ad, tür veya konuma göre daraltmak için arama ve filtreleri kullanın.
- Önizleme çalıştığında dosyaları önizleyin.
- Her şeyi başka bir sürücüye kurtarın, asla aynı sürücüye geri yüklemeyin.
Windows için ücretsiz sürüm, sınır olmadan tarama yapmanıza ve önizleme kullanmanıza izin verir ve 100 MB kadar veri kurtarır. Bana göre bu, para harcamadan önce eksik dosyanın orada olup olmadığını doğrulamak için yeterli.
Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız
PhotoRec genelde verilen yanıttır. Birçok dosyayı geri getirir, bunu kabul edeyim. Sorun ise düzen kısmıdır. Çoğu zaman özgün adlar ve klasör yapısı kaybolur, bu yüzden sonuç klasörü karmaşaya döner. Fotoğrafları ya da birkaç belgeyi arıyorsanız sorun değil. Ama tüm bir proje klasörünü sildiyseniz ve her şeyin düzenli olmasına ihtiyacınız varsa o kadar da keyifli değildir.
Ne zaman durup bir veri kurtarma uzmanına giderdim
- Sürücü tıklıyor, sürtünüyor veya yeni bir ses çıkarıyor.
- Windows sürücüyü görmeyi bırakıyor.
- Sürücünün bağlantısı sürekli kesiliyor.
- SSD veya HDD fiziksel olarak hasarlı görünüyor.
- Veriler, riske atmak istemeyeceğiniz kadar önemli.
- Kurtarma araçları hiçbir sonuç vermiyor.
İnsanların taramaları ve rastgele çözümleri durmadan yeniden denediğini, sonunda da durumun daha kötüye gittiğini gördüm. Sürücü sağlıksız görünüyorsa, daha az işlem yapmak daha akıllıcadır.
Yani evet, Windows 11'de silinen dosyalar, Geri Dönüşüm Kutusu'ndan çıktıktan sonra bile çoğu zaman kurtarılabilir. Önce yedekleri kontrol edin. Sonra sürücü etkinliğini düşük tutun ve başka bir diskten tarama yapın. Şanslıysanız dosya hâlâ orada duruyor ve alınmayı bekliyordur.
İlk olarak, o sürücüye yazmayı bırakın. Silinen dosyalarınız C: üzerindeyse, başka bir makineniz varsa bilgisayarı kapatın. Windows 11’de SSD’ler, TRIM nedeniyle kurtarılabilir verileri hızla kaybeder. HDD’ler size daha iyi şans verir.
Bulut ve yedek kaynaklarını önce kontrol etme konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Bunun acil olması durumunda orada çok fazla zaman harcama konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Dosyalar önemliyse, bloklara henüz dokunulmamışken kurtarmaya erken başlayın.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
-
Office uygulamalarını kontrol edin.
Word, Excel ve bazı fotoğraf düzenleyiciler geçici veya otomatik kurtarma kopyaları tutar.
Şuralara bakın:
C:\Users\YourName\AppData\Roaming\Microsoft\Word
C:\Users\YourName\AppData\Local\Microsoft\Office\UnsavedFiles -
Windows küçük resim ve önbellek kalıntılarını arayın.
Fotoğraflar için, NirSoft küçük resim görüntüleyicileri gibi araçlar bazen tam dosyalar gitmiş olsa bile önizlemeleri gösterebilir. İdeal değil, ama kanıta veya düşük çözünürlüklü bir kopyaya ihtiyacınız varsa hiç yoktan iyidir. -
Windows File Recovery kullanın.
Bu, Store’daki Microsoft komut satırı aracıdır. Ücretsizdir. Disk Drill’den daha uğraştırıcıdır, ama önce ücretsiz bir deneme yapmak istiyorsanız denemeye değer. Örnek:
winfr C: D: /regular /n \Users\YourName\Documents\report.docx
Yalnızca farklı bir sürücüye kurtarın. -
Sonra Disk Drill kullanın.
Ben ücretsiz Microsoft denemesinden sonra, önce değil, Disk Drill kullanırdım. Genelde daha fazla dosya imzası bulur ve fotoğrafları ve belgeleri ayırmak daha kolaydır. Karışık dosya kayıplarında zaman kazandırır. Onu başka bir sürücüye veya bir USB’ye kurun, sonra ikinci bir sürücüye kurtarın. Kurtarılan dosyaları kaynak sürücüye geri koymayın.
Sürücü ses çıkarıyorsa, kayboluyorsa veya SMART hataları gösteriyorsa durun. Bu durumda yazılımla kurtarma yanlış bir hamledir.
Temiz bir adım adım anlatım için, Windows 11 için bu silinen dosyaları kurtarma rehberi çoğu video kalabalığından daha kolay takip edilir:
Windows’ta silinen dosyaları kurtarma anlatımını izleyin
Bir şey daha, eğer bunlar aile fotoğrafları, yasal belgeler veya teslim tarihi olan iş dosyalarıysa, profesyonel bir laboratuvar pişmanlıktan daha ucuzdur. İnsanların beş kez yeniden tarama yapıp durumu daha kötü hale getirdiğini gördüm. Burada zaman önemlidir, çok.
Bu bilgisayarı ağır işler için kullanmayı bırakın, ama ne @mikeappsreviewer ne de @codecrafter yeterince vurguladı diye düşündüğüm bir şey ekleyeyim: dosyaların kitaplık destekli bir klasörde olup olmadığını ve sessizce taşınıp taşınmadığını ya da garip bir yere eşitlenip eşitlenmediğini kontrol edin. Windows 11 + OneDrive, Masaüstü/Belgeler/Resimler ile bazen tuhaf şeyler yapabiliyor.
Ayrıca sürücü bir SSD ise aynı sürücüde birden fazla kurtarma aracını art arda çalıştırmaya devam etmezdim. İnsanlar daha fazla tarama daha fazla şans sanıyor, ama bazen TRIM işini yaparken sadece zaman kaybediyorsunuz.
Benim pratik sıralamam şöyle olurdu:
- Dosya Gezgini ve OneDrive web üzerinde tam dosya adına göre arayın.
- Word/Excel/Fotoğraflar içinde Son kullanılan dosyaları kontrol edin.
- Storage Sense veya yedekleme yazılımınız varsa günlüklerini/geçmişini inceleyin.
- Hiçbir şey çıkmazsa tek bir kurtarma yolu kullanın, altı tane değil.
Çoğu kişi için Disk Drill, önizleme ve dosya türüne göre sıralama ücretsiz araçlara göre çok daha az uğraştırdığı için başlanacak en kolay yerdir. Microsoft’un komut satırı aracını önce kullanma konusunda buna biraz katılmıyorum; buna alışık değilseniz, çünkü acil durumlarda söz dizimiyle uğraşmak zaman kaybettirir. Kurtarmayı yalnızca farklı bir sürücüye yapın.
Sürücü arızalanıyorsa, kendi başınıza müdahaleyi hemen bırakın.
Ayrıca, Windows 11de kalıcı olarak silinen dosyalar nasıl kurtarılır konusunda ek kurtarma yöntemlerini kapsayan sağlam bir başlık.
@codecrafter, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer’in söylediklerine ekleyeceğim bir nokta: süslü şeylere girişmeden önce Windows Search dizin kalıntılarını ve uygulamaya özgü yerel önbellekleri kontrol edin. Aslında hâlâ uygulama önbellek klasörlerinde duran, “silinmiş” PDF’leri ve görselleri kurtardım; özellikle Adobe, WhatsApp Desktop, Teams ve tarayıcı indirmelerinde.
Küçük bir itirazım var: Yalnızca fotoğrafın var olduğuna dair kanıta ihtiyacınız yoksa küçük resim kurtarmaya çok fazla zaman harcamazdım. Güzel bir yedek seçenek, ama gerçek bir kurtarma planı değil.
Benim şu anda yapacağım şeyler:
- Dosyayı oluşturan uygulamayı açın ve son kullanılanlar listesini kontrol edin
Downloads, geçici dışa aktarma klasörlerini ve tarayıcı indirme geçmişini kontrol edinC:\Users\YourName\AppData\Local\Tempiçinde bakın- Ekli bir dosyaysa, posta istemcisi önbelleğini kontrol edin
- Hiçbir şey çıkmazsa, bir kurtarma aracı seçin ve dikkatli bir tarama yapın
Bunun için, hız ve kullanışlı bir arayüz istiyorsanız pratik tercih Disk Drill.
Disk Drill’in artıları
- Kolay önizleme
- Dosya türüne göre iyi filtreleme
- Birçok ücretsiz araca göre karışık fotoğraf/belge türlerinde daha iyi
- Komut satırında daha az uğraştırır
Eksileri
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı düşük
- Derin taramalar çok sayıda anlamsız dosya adı döndürebilir
- TRIM uygulanmış SSD’lerde sihirli değil
Dosyalar bir SSD’deyse ve bu durum saatler önce etkin sistem sürücünüzde olduysa, ihtimal hızla düşer. Bir HDD’de veya harici sürücüdeyse, olasılıklar daha iyidir. Bu iş açısından kritik veriyse, bir taramadan sonra kendiniz uğraşmayı bırakın ve bir laboratuvarı arayın.