Tatilden Sonra Nikon Kamera SD Kartından Silinen Fotoğrafları Kurtarmak Hâlâ Mümkün mü?

Yedeklemeden önce Nikon kamera SD kartımdaki tatil fotoğraflarını yanlışlıkla sildim ve kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum. Kartta önemli aile ve seyahat fotoğrafları var, bu yüzden durumu daha da kötüleştirmeden Nikon kamera SD kartından silinen fotoğrafları kurtarmanın en güvenli yolu konusunda yardıma ihtiyacım var.

Bir süre önce bunu bir Nikon kartıyla yaşadım ve fotoğrafları henüz kayıp saymazdım. Silinen çekimler, hızlı bir biçimlendirmeden sonra bile sık sık geri getirilebilir. Benim durumumda önemli olan dosyaların nasıl kaybolduğu değildi. Önemli olan, üzerlerine yeni verilerin yazılıp yazılmadığıydı.

Yapmanız gereken ilk şey, SD kartı hemen kullanmayı bırakmak. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Video kaydetmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin. Her yeni dosya yer kaplar ve eski NEF veya JPEG dosyalarınız o alanın bir kısmında duruyor olabilir.

Bu hızlı bir biçimlendirmeyse, şansınız hâlâ fena değil. Tam biçimlendirme veya bir tür güvenli silme yaptıysanız, kurtarma işi çok daha zorlaşır.

Yedeğiniz yoksa, doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim. Bunun için Disk Drill kullandım; özellikle Nikon RAW biçimlerini, yani NEF ve NRW dosyalarını JPEG ile birlikte bulabildiği için ve iş akışı da bir saat boyunca ne yapacağınızı tahmin etmeye çalışmayacağınız kadar basit olduğu için.

Benim yaptıklarım:

1. SD kartı kameradan çıkardım.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarıma bağladım.
  3. Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayara kurdum.
  4. Uygulamada SD kartı seçip Kayıp verileri ara seçeneğine tıkladım.
  5. Evrensel Tarama çalıştırdım. Silinmiş veya biçimlendirilmiş kamera kartları için genelde ilk olarak bununla başlıyorum.
  6. Taramanın bitmesini bekledim, sonra önizlemeleri kontrol ettim.
  7. Dosyaları aynı karta asla geri yazmadan, bilgisayarıma kurtardım.

İnsanların gözden kaçırdığı küçük bir nokta var: Tarama sırasında RAW dosyaları düzgün önizleniyorsa, bu genelde iyiye işarettir. Dosya adlarının kaybolduğu ve klasör yapısının karmakarışık olduğu durumlar yaşadım ama görüntü verisinin kendisi yine de sağlamdı.

Videolar da eksikse, ana taramadan sonra Gelişmiş Kamera Kurtarma çalıştırın. Bazı kamera video dosyaları parçalanmış hâlde olur ve standart tarama bunları her zaman temiz şekilde yakalayamaz.

Burada birkaç can sıkıcı durum normaldir.

Kurtarılan RAW dosyaları sık sık özgün dosya adlarını kaybeder. Kameranın normal numaralandırması yerine genel adlar görebilirsiniz. Sinir bozucu, evet, ama bu dosyaların bozuk olduğunun kanıtı değildir.

Ayrıca Windows Fotoğraflar, Nikon RAW dosyalarının sağlığını değerlendirmek için pek iyi bir ölçüt değildir. NEF dosyalarının orada açılmayıp başka yerlerde sorunsuz açıldığını gördüm. Bu yüzden kurtarılan bir NEF varsayılan uygulamada açılmıyorsa, tamamen bozuk ilan etmeden önce Nikon RAW desteği olan bir yazılım deneyin.

Tarama yapmadan önce bariz yedek konumlarını da kontrol edin, çünkü insanlar bunu sürekli unutuyor:

• daha önce gezi fotoğraflarını kopyaladıysanız bilgisayarınız
  • SnapBridge
  • herhangi bir bulut eşitleme klasörü
  • önceki bir aktarmadan kalan harici sürücü

Kart hiç görünmüyorsa, tarama sırasında bağlantı kopuyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, onunla uğraşmayı bırakırdım. Arızalanan bir kart hızla daha kötü hâle gelir. Böyle bir durumda, can yaksa bile bir veri kurtarma merkezi daha mantıklı olmaya başlar.

Yani evet, fotoğraflar silindiyse, geziden sonra kaybolduysa veya hızlı bir biçimlendirmeyle temizlendiyse kurtarma hâlâ mümkün olabilir. Burada zaman önemlidir. Kartı ne kadar az kullanırsanız, dosyaları geri alma şansınız o kadar artar.

Evet, kartı yeterince hızlı kullanmayı bıraktıysanız hâlâ mümkün.

Büyük noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, en önemli şey üzerine yazma riskidir. Yine de bir konuda katılmıyorum. Yazılımınız destekliyorsa önce SD kartın bir imajını alır, karta tekrar tekrar tarama yaptırmak yerine imajı tarardım. Daha güvenli bir hareket, özellikle de kart eskiyse veya sorun çıkarıyorsa.

Kontrol etmeniz gereken Nikon’a özgü birkaç şey:

1. Gizli yedek kopyaları arayın.
    Bazı Nikon iş akışları, unuttuğunuz içe aktarma klasörlerinde fotoğraflar bırakır.
    Şunları kontrol edin:
  • Lightroom katalog içe aktarma konumu
  • Windows Resimler klasörü
  • Nikon NX Studio içe aktarma klasörü
  • SnapBridge’den telefon içe aktarmaları
  • bulut fotoğraf senkronizasyonu çöp kutusu veya silinenler klasörü
  1. Kartı farklı bir kart okuyucuyla test edin.
    Kötü bir okuyucu sürekli sahte bozulma hatalarına neden olur. Ucuz bir USB okuyucuda çalışmayan kartların başka bir okuyucuda sorunsuz açıldığını gördüm.

2. Dosyalar isimsiz geri gelirse, dosya imzasına göre sıralayın.
    NEF dosyaları çoğu zaman orijinal klasör yapısına göre değil, başlık bilgisine göre kurtarılır. Disk Drill gibi kurtarma yazılımları burada faydalıdır çünkü dosya sistemi tamamen bozulmuş olsa bile Nikon RAW formatlarını iyi algılar.

3. Dosya boyutlarına dikkat edin.
    Birkaç KB altındaki kurtarılmış JPEG’ler çöptür. NEF dosyaları, kameranızın normalde ürettiği boyutlara yakın görünmelidir. Nikon’unuz genelde 20 ila 30 MB RAW çekiyorsa ve kurtarılan dosyalar 200 KB ise, onlar bozuktur.

4. Dosyaları bir sabit diske kurtarın, sonra Nikon yazılımında doğrulayın.
    Windows önizlemesi bazen yanıltır. NEF dosyalarının sağlam olup olmadığını anlamak için NX Studio veya Lightroom daha iyi bir yanıt verir.

Temiz bir rehber istiyorsanız, bu adım adım SD kart fotoğraf kurtarma rehberi temel akışı sade bir dille anlatıyor.

Kart biçimlendirilmek istendiğini sorarsa, tıklamayın. Bu, insanları çok sık yanıltır.

Evet, hâlâ mümkün. Büyük etken silme işleminin kendisi değil, kartın o zamandan beri yeniden kullanılıp kullanılmadığıdır. Daha fazla fotoğraf çekmediyseniz, şansınız genelde oldukça iyidir.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @viajantedoceu ile aynı fikirdeyim, ama insanlar “hızlı biçimlendirme sorun değil” dediğinde biraz daha az iyimserim. Bazen öyledir, bazen de klasör yapısını tamamen mahveder ve kurtarmayı aşırı dağınık hâle getirir. Görüntüleri yine de geri alabilirsiniz, ancak garip isimlere sahip genel dosyalar olarak geri gelebilirler.

Onların yeterince vurgulamadığını düşündüğüm bir şeyi ekleyeyim: kameranın kendisini kontrol edin. Çift yuvalı bazı Nikon gövdeleri, dahili önbellek davranışı veya aktarım uygulamaları, dosyalar aslında iş akışının başka bir yerinde dururken insanların kaybolduğunu sanmasına neden olabilir. Ayrıca SnapBridge’in telefonunuza otomatik olarak daha küçük kopyalar gönderip göndermediğini de kontrol edin.

Kart bilgisayarda okunabiliyorsa, şimdi kurtarın, düzenlemeyi sonra düşünün. Disk Drill sağlam bir seçenektir çünkü NEF gibi Nikon fotoğraf formatlarını oldukça iyi işler ve yeterince kolaydır, böylece paniklerken eliniz ayağınıza dolaşmaz. Önce her şeyi bilgisayarınıza kurtarırdım, kötü görünen dosyalar dâhil, sonra tutulacak olanları ayıklardım.

Ayrıca, kurtarılan dosyaları çok hızlı yargılamayın. Windows’ta önizlenmeyen bir fotoğraf yine de Lightroom, NX Studio veya RAW destekleyen başka bir uygulamada açılabilir. Bunu birden fazla kez gördüm.

Silinen fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı önerileri hakkında daha fazla görüş istiyorsanız, o başlıkta da bazı faydalı karşılaştırmalar var.

SD kart bağlantıyı kesiyorsa, okuyucunun donmasına neden oluyorsa veya her seferinde biçimlendirilmesi isteniyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. İşte kendin yap yöntemlerinin durumu dürüst olmak gerekirse daha kötü hâle getirebileceği nokta burasıdır.

@viajantedoceu, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer’ın değindiği noktaya ek bir açı daha: kartın SDXC olup olmadığını ve exFAT olarak biçimlendirilip biçimlendirilmediğini kontrol edin. Birçok kurtarma uygulaması fotoğrafları bulabilir, ancak bazıları exFAT klasör meta verilerini yeniden oluşturma konusunda daha kötü iş çıkarır; bu yüzden görüntüleri kurtarabilirsiniz ama tarihleri ve adları kaybedebilirsiniz. Bu bir başarısızlık değil, sadece dağınık bir kurtarmadır.

İnsanların kapıldığı her şey görünene kadar tekrar tekrar her şeyi tara düşünce tarzına biraz katılmıyorum. Kart eskimişse, her yeniden bağlama ve yeniden tarama onun hata vermesi için yeni bir fırsattır. Dikkatli bir geçiş, umutla yapılan on geçişten daha akıllıcadır.

Disk Drill burada makul bir seçimdir.

Artıları:

• JPEG’in yanı sıra NEF gibi Nikon formatları için iyi destek
  • basit önizleme sistemi
  • klasörler bozuk olsa bile kart tabanlı fotoğraf kurtarmada yeterince iyi

Eksileri:

• kurtarılan dosya adları genel olabilir
  • derin taramalar biraz zaman alabilir
  • tam kurtarma genellikle ödeme gerektirir

Bir pratik ipucu daha: kurtarmadan sonra EXIF zaman damgalarını karşılaştırın. Adlar gitmiş olsa bile, zaman damgaları geziyi hızlıca sırayla yeniden oluşturmanızı sağlar. Ayrıca kurtarılan dosya sayılarını, silmeden önce Nikon oynatma sayacının kabaca gösterdiği sayıyla karşılaştırın. Bu, fark edilmeyen eksikleri tespit etmeye yardımcı olur.

Kart çok yavaş okunuyorsa, ısınıyorsa veya okuma sırasında kayboluyorsa, kendin yap yöntemlerini atlayın ve doğrudan bir kurtarma laboratuvarına gidin. Bu genellikle yalnızca silinmiş dosyalardan değil, donanım sorunundan kaynaklanır.